Två vuxna grågäss varav en med blå halsring med symboler och en annan med ett vitt halsband som har en sändare inbyggd. Foto: Niklas Liljebäck

Märkta grågäss ska hjälpa forskare

Fågelforskare har under juni månad märkt cirka 300 grågäss i Sverige med sändare och halsringar. Forskarna uppmanar nu jägare att rapportera in de märkta gäss som skjuts eller observeras under jakt.

Johan Månsson (SLU) och Camilla Olsson (Högskolan i Kristianstad) i fullt arbete med att montera en halsring på en grågås vid sjön Kvismaren utanför Örebro. Foto: Niklas Liljebäck

Märkningen ägde rum på flera platser i landet, från Hudiksvall i norr till södra Skåne.

Märkningen är en del av ett nytt forskningsprojekt om grågäss som SLU och Högskolan i Kristianstad startat, med finansiering från Viltvårdsfonden.

– Märkningen kommer bland annat att hjälpa oss att se hur grågässen flyttar, vilka fält och grödor som de föredrar och även ge data om reproduktion och dödlighet. All denna information är viktig för förvaltningen av grågåsstammen, något som snart kommer att efterfrågas när förvaltningsplaner ska skapas, säger Johan Månsson, SLU

 

Ska inte särbehandlas

Grågässen har märkts med blå halsring med siffror och bokstavskombinationer som kan läsas av med kikare, eller med vita halsband med en inbyggd satellitsändare.

– De märkta gässen ska inte särbehandlas på något sätt under jakten, men om märkta gäss skjuts är det viktigt att ringen rapporteras till Ringmärkningscentralen, vars adress finns på benringen, säger Jägareförbundets Niklas Liljebäck, som är delaktig i forskningsprojektet.

Utifrån rapporter av skjutna ringmärkta grågäss kan man börja räkna på vilka effekter jakten har på grågåsstammen.

 

Kontakta forskare

Om gåsen bär sändare uppmanas man att kontakta berörd forskare, Johan Månsson vid Grimsö, SLU eller Niklas Liljebäck på Jägareförbundet, så att sändaren kan användas igen.

Den som observerar en märkt grågås och kan läsa av halsringens symboler kan med fördel rapportera via appen BirdRing, www.birdring.nl där man även får tillgång till alla tidigare och kommande rapporter om den specifika fågeln.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev