Debatt: ”Är det så här nya jägare ska examineras?”
När man tar del av uppgiften att en liten förening i glesbygden examinerat bortemot 700 jägarexamenselever per år, då börjar man fundera lite.
Provverksamheten drivs knappast av omsorg för lokala medlemmar, då ett försvinnande litet antal av provtagarna kommer att kunna ha denna lilla bana som sin träningsbana. Det ekonomiska inslaget för föreningen är däremot betydande, det rör sig om flera hundratusen kronor i överskott per år, efter att Naturvårdverket fått sitt.
Visst är det fantastiskt att på tre dagar klara jägarexamenskurs – träning, teoriprov och uppskjutning – och sedan på måndagen kunna lämna in ansökan på fyra vapen? Ledarna för denna verksamhet verkar vara oerhört skickliga, då det är sällan någon kuggas när det kommer till proven.
Är det verkligen så här vi vill att nya jägare ska examineras?
Stort ansvar
Svenska Jägareförbundet har ett stort ansvar i detta. Jag skulle önska att respektive förenings/provledares utfall vad gäller avlagda prov blir offentliga. Där uppgifter om antal avlagda prov och fördelningen godkända/omprov/underkända finns med. Då kan alla se vilka banor/provledare som har en orimligt hög andel godkända prov.
Vad gäller kortkurser, e-utbildningar, studiecirklar eller självstudier har Jägareförbundet inte så stor möjlighet att påverka, men varför inte införa en regel som säger att de praktiska proven ska fördelas på i vart fall två tillfällen med minst 14 dagars mellanrum?
Våge
Delta i debatten
Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.