Kronviltet tar kurs mot Kronoberg

Kronviltet sprider sig sakta norrut i sydöstra Kronobergs län och därmed ökar också kunskapsbehovet om viltet.

I de nyligen bildade kronskötselområdena i Tingsryds jaktvårdskrets ökar också intresset för att lära mer om denna spännande viltart.

Därför har kretsen bjudit in till en temakväll om kronvilt. Föredragshållare var Anders Jarnemo som sedan 2005 på Grimsö forskningsstation arbetar med ett kronviltsprojekt som har Svenska Jägareförbundet som huvudfinansiär. De omkring 25 jägarna fick höra ett engagerat och lärorikt föredrag om artens ekologi och förvaltning.

Pågående forskning
Kronviltet är ett ståtligt och graciöst vilt som på många sätt skiljer sig från övriga klövviltsarter. Anders Jarnemo har sedan 1995 inventerat kronvilt i Skåne men har i princip studerat och fotograferat djuren under hela sitt liv.

Inom det pågående forskningsprojektet, med studieområden i Skåne, Västergötland och Sörmland, studeras viltets rörelsemönster, stammarnas sammansättning och hur man bör förvalta arten på ett riktigt sätt.

 

Nya biotoper

Under kvällen fick deltagarna följa Anders under hans observationer genom åren och lära sig hur dessa utpräglade flockdjur uppträder under brunstperioden och vid jakt, vad de äter och hur de anpassar sig till nya biotoper.

En lyckad förvaltning kräver tålamod och rätt avskjutning. Framför allt måste alla jägare lära sig att låta hjortarna uppnå kapital ålder, det vill säga 1012 år. Först då får stammen optimal sammansättning och reproduktion, berättade Jarnemo.

Kronviltets störningskänslighet och långsamma spridningstakt tillsammans med svårigheterna att bedöma täthet, fördelning och kvalité på djuren inom ett område gör att förvaltningen blir ytterst viktig, menar han.

Frågestund
Efter kaffepausen följde en givande frågestund om betesskador på skog samt om hur stödutfodring bör ske och jakten bedrivas.

Vi var många som under kvällen fick ny kunskap och goda skötselråd om ett av våra absolut vackraste vilt i den svenska faunan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev