70 procent av EU-parlamentets ledamöter röstade i dag för det nya vapendirektivet. Foto: Fred Marvaux

491 röstade för ett nytt vapendirektiv

491 av EU-parlamentets 697 ledamöter röstade för det nya vapendirektivet. 178 röstade mot och 28 avstod.

Anna Maria Corazza Bildt (M). Foto: Foto: Peter Knutson

Moderaten Anna Maria Corazza Bildt är sannolikt den svenska politiker som arbetat mest med direktivet, som vice ordförande i och ansvarig förhandlare för frågan i parlamentets utskott för den inre marknaden.

Hon är nöjd med utfallet i parlamentet:

– Vi har stärkt säkerheten i Europa utan att minska friheten för våra lagliga vapenägare. Direktivet är rättssäkert, tydligt och genomförbart. Det är det bästa möjliga resultatet, säger Anna Maria Corazza Bildt i ett pressmeddelande.

Enligt Corazza Bildt är syftet med revideringen av vapendirektivet är att säkerställa att lagliga vapen inte hamnar i fel händer.

– Jag är stolt att vi lyckats ta bort de delar som begränsade jägare och sportskyttar. Jag vill försäkra dem om att de kan fortsätta med att njuta av sina fritidsintressen, fortsätter Corazza Bildt.

 

Ändrat förslag

Hon hävdar att det nya direktivet täpper till kryphål och det möjliggör att länder som Sverige som har ett fungerande regelverk kan behålla det.

– Vi har lyckats att radikalt förändra kommissionens förslag och nu uppmanar vi medlemsstaterna att genomföra direktivet utan ytterligare begräsningar, säger Anna Maria Corazza Bildt i pressmeddelandet.

Hösten 2015 presenterade EU-kommissionen sitt förslag till förändringar i direktivet om kontroll av förvärv och innehav av vapen.

 

Nådde överenskommelse

I december förra året nådde Europaparlamentet och Europeiska rådet en överenskommelse som antogs i utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd den 26 januari.

Nu antas överenskommelsen slutgiltigt för att sen införas i nationell lagstiftning under de kommande åren.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev