Jag har fått bort förslaget om att ungdomar under 18 år inte ska kunna inneha vapen, skriver debattören Anna Maria Corazza Bildt (M). Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Selimovic vilseleder om vapendirektivet”

I debattartikeln Därför röstar jag nej till vapendirektivet gör min kollega i Europaparlamentet Jasenko Selimovic (FP) ett försök att plocka enkla politiska poäng. Det skriver Anna Maria Corazza Bildt (M) i en replik.

Jasenko Selimovic säger att han vill skärpa vapenlagar, det vill inte jag. I Sverige kommer vi med överenskommelsen om vapendirektivet kunna behålla vårt regelverk medan vi också täpper till kryphål i lagstiftningen i andra EU-länder.

Legala vapen har använts i brottslighet och särskilt där kontrollen av deaktivering och konvertering av akustiska vapen brustit.

Direktivet handlar inte i första hand om att bekämpa brott eller terrorism. För det ändamålet har vi andra verktyg som det nya direktivet för bekämpandet av terrorism som vi nyligen antagit.

Det har funnits gemensamma regler för skjutvapen på Europanivå sen 1991. Det är en inre marknadslagstiftning som gör att våra vapen kan gå över gränserna vare sig det gäller handel, jaktresor eller skyttetävlingar.

 

Förslaget finns inte

Debattören Anna Maria Corazza Bildt (M).

Jag är förvånad över vad min kollega skriver i den här känsliga frågan. Jag ser det som ett försök att plocka enkla politiska poäng utan att ha följt processen. Om det är så dåligt varför har han inte engagerat dig tidigare? Nu utnyttjar han istället människors befogade oro.

Han väljer att sitta vid sidan och kritisera. Uppenbarligen utan att förstå vad det handlar om. Att kritisera utan att ge alternativ är för mig populistiskt.

Jag har lyssnat på jägares farhågor och engagerat mig under ett år i förhandlingar för att se till att synpunkterna tas hänsyn till. Förslaget som Selimovic refererar till finns inte längre, det är en överenskommelse mellan demokratiskt valda lagstiftare efter över ett års förhandlingar.

 

Drivit fram förändringar

I de frågor som jägare och sportskyttar tagit upp med mig har jag på punkt efter punkt drivit fram förändringar.

Jag har fått bort föreslagna begräsningar av distanshandel. Jag har fått bort obligatoriska läkarkontroller med respekt för det svenska regelverk vi har. Jag har fått bort kravet på att ljuddämpare ska ses som en väsentlig vapendel samt att kravet på att personer under 18 år inte ska kunna äga vapen.

Vi har lyckats hålla borta femårsbegräsningar genom subsidiaritet. I Sverige görs slagningar mot brottsregister varje dag och därför kan vi behålla nuvarande system.

Gällande halvautomater så kommer alla dessa förbli i tillåtna kategori B vilket jag har drivit med framgång. Det är endast kombinationen halvautomat och isatt magasin större än 10 patroner som kommer att kräva att skytten ifråga är aktiv sportskytt. Vi har lyckats att se till att magasin inte blir kategoriserade.

 

Tolkning av regler

Givetvis kommer det att handla om hur minimireglerna tolkas på hemmaplan i Sverige. Det nya direktivet kommer inte att påverka vårt regelverk om regeringen genomför det som direktivet medger. Jag har gjort min del för att vi ska kunna behålla det starka svenska regelverk som vi har idag.

Vi har nu hittat en balans mellan säkerhet och frihet. Alternativet till att stödja överenskommelsen är år av ovisshet och förmodligen ett än mer restriktivt förslag från Kommissionen.

Därför vore det inget annat än oansvarigt att nu rösta mot direktivet.

 

Anna Maria Corazza Bildt (M)

Europaparlamentariker

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren. Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.