Den 7 januari sköts tiken och en svårt skabbangripen valp, som fälldes enligt paragraf 40. Även tiken var angripen av skabb vilket enligt länsstyrelsen kan vara en av förklaringarna till ett onormalt beteende. Foto: Boo Westlund

Ingen skyddsjakt på närgången varg

Länsstyrelsen i Värmland ger inte tillstånd till skyddsjakt på hanen i Olsätersreviret. Enligt länsstyrelsen har risken för allvarlig skada minskat efter att tiken sköts.

Vargparet i Olsätersreviret har under 2016 och början av 2017 sökt sig in i bebyggelsen och angripit hundar och får, bland annat en sällskapshund i ett bostadsområde i Munkfors i mitten av december.

Efter ett antal incidenter, då en hund även dödats, gav länsstyrelsen tillstånd till skyddsjakt på en av vargarna reviret.

Den 7 januari sköts tiken och en svårt skabbangripen valp, som fälldes enligt paragraf 40. Även tiken var angripen av skabb vilket enligt länsstyrelsen kan vara en av förklaringarna till ett onormalt beteende.

 

Är kvar

Hanen har efter att tiken sköts stannat kvar i reviret och fortsatt visa upp ett oskyggt beteende. Munkfors jaktvårdskrets, med Benny Lindroth i spetsen, har sökt skyddsjakt på den kvarvarande hanen, efter att den fortsatt att röra sig nära människor och hus.

Länsstyrelsen gör ändå bedömningen att situationen har förbättrats.

– Länsstyrelsen bedömer att det i nuläget inte föreligger ökad risk för att allvarlig skada kan inträffa igen. Människors oro ska tas på allvar, men att vargar liksom övrigt vilt ibland observeras i närheten av människor är inte att betrakta som onaturligt men kan ses som ett oönskat beteende, skriver länsstyrelsen i beslutet.

 

Avslår ansökan

Med stöd av den bedömningen och ett konstaterande att det i dagsläget inte finns något som tyder på att det finns vargar i området som inte går undan för människor, avslås begäran om fortsatt skyddsjakt.

– Det är märkligt, säger Benny Lindroth, kretsordförande i Munkfors jaktvårdskrets.

– Det är bevisat att båda vargarna har deltagit i de angrepp som gav stöd för skyddsjakt på en varg, men samma skäl duger inte för att få jakt på den andra vargen. Vi kan konstatera att länsstyrelsen i det här beslutet underkänner sina egna argument för det första skyddsjaktsbeslutet, säger Benny Lindroth.

 

Nytt par

Samtidigt som hanen går kvar i området, finns det indikationer på ett nytt revirmarkerande par i den södra delen av det som kallats Olsätersreviret. Det nya paret har enligt Benny Lindroth kvalitetssäkrats av länsstyrelsens personal.

– Det är möjligt att det nya paret tar över hela reviret, tror Benny Lindroth.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev