Border collien som attackerades av varg i ett bostadsområde i Munkfors behandlas av veterinär för de bett den fick under attacken. Nu kräver ägaren med flera skyddsjakt på de närgångna vargarna. Foto: Privat

Border collien som attackerades av varg i ett bostadsområde i Munkfors behandlas av veterinär för de bett den fick under attacken. Nu kräver ägaren med flera skyddsjakt på de närgångna vargarna. Foto: Privat

Munkforsbor kräver skyddsjakt

Obehaget och rädslan sprider sig i den värmländska bruksorten Munkfors. Efter helgens vargangrepp på en hund i bostadsområdet Bogerud vågar barnfamiljer inte lämna barn och husdjur ensamma utomhus.

– Det här är fullständigt galet. Munkfors tätort ska inte vara vargarnas revir, säger Benny Lindroth, ordförande i Munkfors jaktvårdskrets.

Ägaren till den hund som i lördags angreps av varg i ett bostadsområde i värmländska Munkfors ansöker nu om skyddsjakt.

Tillsammans med en granne och Jägareförbundets kretsordförande Benny Lindroth har han lämnat in en ansökan till länsstyrelsen i Värmland.

 

Behandling

Margareta Åkerman, besiktningsman vid länsstyrelsen i Värmland, undersöker den vargangripna border collien. Foto: Privat

Margareta Åkerman, besiktningsman vid länsstyrelsen i Värmland, undersöker den vargangripna border collien. Foto: Privat

Vargangreppet har påtagligt påverkat familjen, och den angripna hunden får nu veterinärbehandling efter bett från vargen.

– Det här är jobbigt. Min 5-årige son såg när vargen tog vår hund och vill aldrig mer gå ut i skogen, säger pappan.

Händelsen har ökat oron för nya angrepp i Munkfors, där vargarna som stryker runt husen i samhället blivit ett allmänt samtalsämne. Husdjuren hålls inne och barnen kan inte som tidigare leka utomhus.

 

Tappat respekt

– Det här är vargar som tappat respekten och rädslan för människor. De rör sig obehindrat inne bland husen och många barnfamiljer ringer och är oroliga, säger Benny Lindroth.

Tidigare har två angrepp på får och två angrepp på jakthundar registrerats av länsstyrelsen i området, samt ett antal incidenter och ögonskildringar av närgångna vargar.

 

Ansökan avslogs

Länsstyrelsen avslog så sent som den 30 november en skyddsjaktsansökan på vargarna i det som kallas Olsätersreviret.

Angreppen ansågs då för få och den fortsatta skaderisken inte tillräckligt hög. Gränsdragningen mellan olika revir är svår när vargreviren ligger så tät som de gör i Värmland.

 

Jakthund dödad

För några veckor sedan dödades en jakthund nära bebyggelsen i Västra Skymnäs några kilometer norr om Munkfors. Den attacken skedde på västra sidan Klarälven, och vargen som dödade hunden antogs komma från Gårdsjö- eller Jangereviret.

– Det kan vara varg från Olsätersreviret som varit i Västra Skymnäs. De går över broarna, och under perioder har det också varit is på Klarälven, säger Benny Lindroth.

 

Ändrat beteende

Länsstyrelsen har samlat in spillning för att genom DNA fastställa till vilket revir vargarna vid den senaste attacken hör. Händelsen tyder enligt Benny Lindroth på ett ändrat beteende.

– Många frågar mig om det är fel på de här vargarna, men det är nog så att vargen lär sig att vi inte är farliga.

 

Stannade kvar

Efter angreppet på hunden på lördagsförmiddagen stannade vargarna inne i bostadsområdet. På lördagskvällen mötte en ortsbo två vargar nära idrottsanläggningen Munkfors Arena och ishallen Klingevi. Vargarna hade enligt mannen ett aggressivt beteende och visade ingen märkbar rädsla.

– Ska vi verkligen behöva ha det så här? Vi kan inte få licensjakt på de här vargarna, och då måste länsstyrelsen vara generös med skyddsjakt. Vi menar att kriterierna för att få skyddsjakt är uppfyllda, säger Benny Lindroth.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev