Margareta Åkerman, besiktningsman vid länsstyrelsen i Värmland, undersöker den vargangripna border collien. Foto: Privat

Margareta Åkerman, besiktningsman vid länsstyrelsen i Värmland, undersöker den vargangripna border collien. Foto: Privat

Sällskapshund attackerad – två vargar i bostadsområde

En sällskapshund attackerades på lördagsförmiddagen av en varg i ett bostadsområde i Munkfors i Värmland. Ägaren till hunden och hans femårige son var ute och lekte när vargen angrep familjens border collie.

Vargattacken skedde inför ögonen på ägaren.

– Jag var max 50 meter från min hund. Vargen måste ha legat och lurat på oss, säger en chockad ägare.

Han var ute i anslutning till bostaden som ligger strax norr om Munkfors tätort. Hunden gick lös, och familjens katter fanns också med ute. När de började jama högljutt vände sig pappan mot katterna och i det samma gnäller hunden till.

– Jag trodde inte det var sant. När jag vände mig igen står det en varg över min hund, max 50 meter från oss och vår hund tjuter högljutt, säger hundägaren.

 

Avbryter inte attacken

På ren reflex springer han mot hunden och vargen, skrikande.

Vargen släpper då greppet om hunden som redan ligger på rygg under djuret. Hunden lyckas ta sig loss och springer för sitt liv mot ägaren och hans son.

Men vargen avbryter inte attacken.

– Den började springa efter hunden mot oss. Jag fortsätter att skrika och springa mot hunden och vargen och till slut vänder den. Då vet jag inte hur nära den är, säger hundägaren.

Han är svårt tagen av händelsen.

– Jag hade min femårige son med mig ute. Det var riktigt obehagligt, och jag hann tänka att det kanske var en hund, men nej, det var verkligen en varg, säger hundägaren.

 

”En otrolig tur”

Vid en första undersökning av hunden syns inga ytliga skador. Pälsen är full av slem och hundägaren kommer att besöka veterinär för en grundlig undersökning där även inre skador kan dokumenteras. Länsstyrelsen i Värmlands besiktningsman Margareta Åkerman är på plats när Svensk Jakt pratar med ägaren.

Spårningar på platsen har också fastställt att det var en varg som angrep hunden.

– Det är ingen tvekan om att det är varg, det var faktiskt två vargar som var på platsen och jag har funnit en spillning, säger Margareta Åkerman.

Spårningen har till del försvårats av att det är ett bostadsområde där många hundar rastas.

– Det finns skog runt huset och jag fann även spår efter älgar, säger Margareta Åkerman.

Slem från hunden har samlats in för att, tillsammans med spillningen, med DNA-analys fastställa vilket revir vargarna kommer ifrån.

– Det är för tidigt att säga än. Det man kan säga är att hunden och familjen haft en otrolig tur som fortfarande har hunden i livet, säger Margareta Åkerman.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.