Björn Sprängare (t.v.) lämnar posten som Jägareförbundets ordförande vid årsstämman i juni. Torbjörn Larsson föreslås som ny ordförande i förbundet.

Larsson föreslås ersätta Sprängare

Björn Sprängare tackar för sig vid Jägareförbundets årsstämma 2017.
Till ny förbundsordförande föreslår valberedningen Torbjörn Larsson.

Jägareförbundets ordförande Björn Sprängare avgår vid årsstämman 2017, som hålls 3–4 juni på Öster Malma. Sprängare har tidigare aviserat att innevarande år skulle bli hans sista som förbundsordförande.

På fredagen, i samband med en konferens för förbundets länsordförande på Öster Malma, presenterade Jägareförbundets valberedning sina förslag inför årsstämman i juni.

Valberedningen föreslår Torbjörn Larsson som ny ordförande i förbundet. Torbjörn Larsson är född 1965, bosatt utanför Västerås och har suttit i förbundsstyrelsen sedan 2010.

 

Rutin och kontinuitet

Valberedningens sammankallande Lars Ingelmark förklarar hur man resonerat i sitt förslag:

– Styrelsens jobb är ett lagarbete, och den styrelseenkät som valberedningen genomfört visar tydligt att vi idag har en bra och väl fungerande styrelse.

– Kontinuitet är viktigt och bra, Torbjörn Larsson har suttit i styrelsen i många år och besitter stor rutin. Han har tagit ansvar för Jägareförbundets internationella arbete på ett förtjänstfullt sätt, säger Lars Ingelmark till Svensk Jakt.

I och med att valberedningens valt att föreslå en ”intern lösning” i ordförandevalet, det vill säga en kandidat som redan sitter i förbundsstyrelsen, föreslås även ett fyllnadsval (på ett år) på den styrelseplats som Torbjörn Larsson idag besitter.

Rickard Axdorff föreslås som ny ledamot i Jägareförbundets styrelse.

Där föreslår valberedningen nyval av Rickard Axdorff, född 1972 och bosatt på egen gård utanför Örebro. Axdorff skulle kunna beskrivas som entreprenör och opinionsbildare. Han är jägmästare, civilekonom och grundare samt ordförande i organisationen Naturbrukarna, arbetar med tidningen Skogsaktuellt, samt är en av initiativtagarna till projektet Egendomligt, som driver frågor om stärkt äganderätt.

– Rickard Axdorff arbetar mycket med opinionsbildning och information, ett område som valberedningen anser kan stärkas en smula inom förbundsstyrelsen, säger valberedningens sammankallande Lars Ingelmark.

 

Johansson lämnar – Benje ersätter?

För södra valregionen löper mandattiden ut för Angelica Johansson, som valdes in i förbundsstyrelsen med ett fyllnadsval 2014 och omvaldes på två år 2015. Hon har avsagt sig omval 2017.

– Tiden räcker inte till helt enkelt. Jag jobbar samtidigt som jag studerar till sjuksköterska och när man har familj och hundar så hinner man tyvärr inte med allt som man skulle vilja, säger Angelica Johansson till Svensk Jakt.

Camilla Benje föreslås som ny ledamot i Jägareförbundets styrelse. Foto: Lars-Henrik Andersson

När Johansson kliver av föreslår valberedningen nyval av Camilla Benje, född 1967, som varit ordförande i Jägareförbundet Halland sedan 2014. När Benje för tre år sedan valdes till ordförande i Halland blev hon den första kvinnliga länsordföranden i Jägareförbundets då 184-åriga historia.

Därutöver är ytterligare fyra styrelseledamöter uppe för omval vid årets stämma. Från norra valregionen går mandattiden ut för Peter Eriksson och Torbjörn Lövbom. Från mellersta valregionen går mandattiden ut för Britt-Marie Nordquist och Rolf Annerberg. För samtliga dessa fyra föreslår valberedningen omval på två år.

 

Jägareförbundets styrelse just nu:

Ordförande

Björn Sprängare (vald t.o.m. 2017)

Ledamöter norra valregionen

Anders Iacobaeus (vald t.o.m. 2018)
Torbjörn Lövbom (vald t.o.m. 2017)
Peter Eriksson (vald t.o.m. 2017)

Ledamöter mellersta valregionen

Torbjörn Larsson (vald t.o.m. 2018)
Britt-Marie Nordquist (vald t.o.m. 2017)
Rolf Annerberg (vald t.o.m. 2017)
Monika Stridsman (vald t.o.m. 2018)

Ledamöter södra valregionen

Jonas Paulsson (vald t.o.m. 2018)
Angelica Johansson (vald t.o.m. 2017)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev