Misstänkt för grovt jaktbrott – deltar i älgjakten

En av de två män som misstänks för att i vintras ha dödat en vargtik på sjön Fansen deltar i årets älgjakt som hundförare. I mannens jaktlag har ingen något emot detta men det har Karl-Evert Hellsén, ordförande i Jägareförbundet Gävleborg:
Moraliskt sett är det helt fel att han deltar, säger Hellsén till helahalsingland.se.

 

I början av september anhälls två män från södra Hälsingland misstänkta för grovt jaktbrott. Enligt polisutredningen ska männen ha dödat en vargtik på sjön Fansen i vintras genom att köra på vargtiken med skoter ett flertal gånger.

Männen försattes senare på fri fot, men misstankarna mot dem kvarstår och har stärkts men ännu har inte åtal väckts. Detta bland annat i avvaktan på provsvar från Statens Kriminaltekniska Laboratorium. I samband med anhållandet fråntogs männen sina vapen och vapenlicenser.

 

”Vi dömer ingen i förväg”

På måndag inleds årets älgjakt, och en av de misstänkta kommer att delta i jakten som hundförare. Det är inget konstigt med det, säger jaktledaren till helahalsingland.se:

Det finns de som har varit avstängda för jaktbrott som har gått med hundföraren utan att det har blivit någon diskussion. Så varför skulle det vara annorlunda nu?

Jaktledaren uppger för helahalsingland.se att ingen i jaktlaget har haft några invändningar mot att den brottsmisstänkte deltar.

Det sades inget på årsmötet och inte på jaktupptaktsträffen för två veckor sedan heller. Vi dömer ingen i förväg.

 

Jägarkårens trovärdighet

Karl-Evert Hellsén, ordförande i Jägareförbundet Gävleborg, ser situationen som lite mer problematisk. Den brottsmisstänkte jägaren gör visserligen inget formellt fel när han deltar i jakten utan vapen, men enligt Hellsén handlar det om en hel kårs trovärdighet.

Hade jag varit jaktledare skulle jag definitivt ha nekat honom att delta. I det här läget måste man förstå att allmänheten kommer att reta upp sig ännu mer, säger Karl-Evert Hellsén till helahalsingland.se.

 

Läs tidigare artiklar:

Tre män anhållna för misstänkt illegal vargjakt

Anhållna jägare förnekar brott

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev