Jaktelever på Naturbruksgymnasiet i Osby utbildas i praktisk jakt och viltvård. En utbildning som kommer att försvinna om regeringen går på Skolverkets linje. Bilden är tagen i samband med ett reportage som gjordes vid Barsebäck för några år sedan. Foto: Jan Henricson

Akut hot mot landets jaktutbildningar

Inom kort kan regeringen på förslag från Skolverket ta ett beslut som innebär att utbildningarna i jakt- och viltvård vid landets naturbruksgymnasier försvinner. Något som också kan resultera i att flera naturbruksskolor tvingas lägga ned.

Och det är inte bara jaktutbildningarna som hotas. I en skrivelse till regeringen från Naturbruksskolornas Förening målas en mycket mörk bild av framtiden om regeringen går på Skolverkets linje.

Beslutar regeringen enligt förslaget ”skulle det leda till att de väl fungerande yrkesutbildningarna som finns inom naturturism idag försvinner från svensk gymnasieskola samt att naturbrukselevernas möjlighet att läsa naturvetenskaplig fördjupning reduceras”, skriver föreningen till regeringen i ett brev som är undertecknat av ordföranden Bo Wiberg och vice ordförande Anneli Gunnars.

 

Skolor läggs ned

Det skulle också innebära att flera naturbruksskolor riskerar att avvecklas. Något som skulle vara till skada för kompetensförsörjningen för landsbygdens näringar, skriver Wiberg och Gunnars.
Anneli Gunnars säger till Svensk Jakt att hon har väldigt svårt att förstå varför Skolverket är så negativ till utbildningarna i naturturism.
– Utbildningsmyndigheten kommunicerar inte med andra myndigheter som Jordbruksverket, Naturvårdsverket och Tillväxtverket, som samtliga betonar vilken viktig framtidsnäring turismen är i Sverige, säger Anneli Gunnars.
I brevet uppmanas regeringen att avslå Skolverkets förslag. Om det antas kommer det enligt Anneli Gunnars att mycket snabbt få allvarliga konsekvenser.
– Jag förutsätter att elever som är inne i systemet får fullfölja sina utbildningar, men risken finns att det redan till hösten kan få till följd att jakt-, fiske- och andra utbildningar med inriktning på turism inte kommer att starta, säger hon.

 

Lyssnar inte

Tunga instanser som Sveriges Lantbruksuniversitet, Sveriges Jordägareförbund och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin har i tidigare remissvar varnat för vad som blir följden om Skolverkets förslag genomförs.
Men Skolverket har inte lyssnat på remissinstanserna utan gått vidare med förslaget som innebär att naturturism tas bort ur examensmålen samt att gymnasieskolan inte kommer att ha någon egen inriktning för naturturism.
– Det betyder för vår del att möjligheterna att rekrytera kvalificerad personal försämras dramatiskt, säger Anders Grahn, generalsekreterare i Sveriges Jordägareförbund.

 

Enligt Torbjörn Lövbom, lärare på Naturbruksgymnasiet i Burträsk, är Skolverkets förslag en dödsstöt mot Naturbruksgymnasierna. Foto: Lars-Henrik Andersson

Turism viktig för regeringen

Samtidigt som Skolverket lägger förslag som innebär slutet för gymnasieutbildningar till yrken inom turistbranschen, utpekas just turismen som en framtidsnäring i regeringens budget för 2017.
I utgiftsområde 17, som bland annat fritidsfrågor sorterar under, skriver regeringen att man gjort stora satsningar för att främja natur- och kulturbaserad turism och att turismen utvecklas positivt och har potential för fortsatt tillväxt i hela landet.
I en annan del av budgeten slår man fast att landskapets natur- och kulturvärden är en grundläggande förutsättning för de företag som utvecklar natur-, kultur-, och ekoturism samt även jakt och fiske.
– Många av de satsningar som görs är punktvisa insatser eller projekt av olika slag. Utbildningarna inom naturturism är en långsiktig satsning som bygger upp en infrastruktur kring näringen. Det arbetet omintetgörs om regeringen antar Skolverkets förslag, säger Anneli Gunnars.

 

En dödsstöt

Enligt Torbjörn Lövbom, lärare på Naturbruksgymnasiet i Burträsk och vice ordförande i Svenska Jägareförbundet är Skolverkets förslag en dödsstöt mot Naturbruksgymnasierna.
– Beslutar regeringen enligt förslaget tar man helt bort förutsättningarna för att bedriva de här utbildningarna, säger han.
Torbjörn Lövbom är också kritisk till skogsbrukets företrädare som han inte anser ställer upp för utbildningarna. Han kritiserar bland andra Skogsbrukets Yrkesnämnd, SYN.
Den kritiken tillbakavisas av Kristine Persson som arbetar med SYN för organisationen Skogs- och Lantbruksarbetsgivarnas räkning.
– Vi företräder skogsbruket och är angelägna om kompetensförsörjningen till våra medlemsföretag. Det vi har sagt är att vi förespråkar en tydligare utgång för ungdomar som väljer att studera naturturism, och att vi därför rekommenderar ett nationellt intag till utbildningarna, säger Kristine Persson.
Svensk Jakt har sökt utbildningsrådet Bengt Weidow på Skolverket utan att lyckas nå honom. Vi har också ställt frågor till gymnasieminister Anna Ekström men har ännu inte fått några svar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev