”De som redan följer regler och bestämmelser är ju alltid de som är lättast att komma åt”, anser insändarskribenten. Foto: Martin Källberg

Debatt: ”Jakten på legala vapen fortsätter”

Jakten på de legala vapnen som aldrig har använts i brottsliga sammanhang fortsätter och jag som laglig vapenägare ska anses skyldig tills motsatsen bevisats. När jag tog jägarexamen var det tvärtom.

Det är sanslöst att detta får fortgå, samtidigt som vi får oss itutat att vi lever i en demokrati.

Folket får bestämma, sägs det. Men det rimmar väldigt illa med vad vi ser i vår verklighet, där skyttar och jägare som inte ens fått fortkörningsböter plötsligt finner sig i en situation där deras lagligt förskaffade verktyg riskerar konfiskering av byråkrater som inte ens befinner sig i samma land.

Om vi ska ha någon framtid måste detta stoppas omedelbart, annars kommer det inte ta lång tid innan vi likt Emil i Lönneberga får gå på låtsasjakt med träbössor och ropa pang när vi ser ett vilt.

 

Hårda regler

I Sverige har vi bland de hårdaste vapenreglerna i världen. Minsta anteckning i brottsregistret och det är tveksamt om man ens kan få tillstånd att köpa ett vattengevär.

Ändå riskerar många av oss att mista vår egendom till någon ansiktslös institution som aldrig behöver ställas till svars för dess handlingar. Saken är ju också den att det inte kommer att sluta med halvautomater för jakt och skytte, det här är bara ett steg på vägen. Nästa gång kan det handla om bygelrepetrar och efter det straight-pullvapen.

För att det här inte ska hända måste vi agera nu och sätta stopp för det byråkratiska vansinnet som aldrig någonsin kan förhindra brott med illegala vapen.

 

Lata människor

Men så har det ju alltid varit. De som redan följer regler och bestämmelser är ju alltid de som är lättast att komma åt, och människan är ju som vi alla vet av naturen lat. Varför jaga de som begår brott när de som följer lagen inte gör motstånd?

Ha bara i åtanke: även om du själv inte äger en halvautomat och rycker på axlarna åt detta, nästa gång kan det vara ditt vapen som riskerar att klassas som militärt och beslagtas. Allt med syftet att ”förhindra brott”.

 

Lennart

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren. Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.