1000 vargar utan illegal jakt

Utan tjuvjakt hade den svensk-norska vargstammen uppgått till 1000 djur, hävdar forskare i en studie som publiceras på onsdagen, rapporterar TT. Samtidigt har den illegala jakten på varg minskat sedan licensjakten infördes.

 

En artikel av svenska forskare, verksamma vid Grimsö forskningsstation, publiceras idag i den vetenskapliga tidskiften Proceedings of The Royal Society Biological Sciences. I studien, namngiven ”Skjut, gräv och håll tyst, har forskarna försökt beräkna tjuvjaktens inverkan på de stora rovdjuren i det här fallet främst vargen. Enligt studien, som gäller åren 19982009, står tjuvjakten för 51 procent av dödligheten bland vargarna, rapporterar TT.

Vi har inte kunnat finna någon annan orsak till dödligheten, säger Guillaume Chapron, rovdjursforskare vid Grimsö forskningsstation, till TT.

Mellan åren 1998 och 2009 ökade den skandinaviska vargstammen från 74 till 263 djur. Men om inte tjuvjakt ägt rum hade vargstammen varit fyra gånger så stor vid periodens slut, cirka 990 vargar, uppger TT.

Det här innebär att artens återhämtning har gått mycket långsammare än väntat och att det kommer att ta mycket längre tid innan den har nått en gynnsam bevarandestatus. Det får också genetiska konsekvenser, säger Chapron till TT.

I och med att vargarna hållits nere på en låg nivå har det också blivit svårare att förvalta stammen, exempelvis med legal jakt.

 

Licensjakt har minskat tjuvjakt

Men sedan licensjakten på varg återinfördes har den illegala vargjakten har minskat. Rovdjursforskaren Olof Liberg står bakom den nu publicerade rapporten. Han berättade tidigare i år för Svensk Jakt att endast fyra procent av vargstammen avlivats illegalt på senare år.

Tidigare var den siffran cirka 14 procent, sade Liberg, som i maj presenterade en rapport om detta i samband med Världsnaturfondens seminarium om illegal jakt i Orsa.

Den tydliga minskningen av illegal jakt på varg har sannolikt flera orsaker.

En liberalisering av rovdjurspolitiken med införande av licensjakt på varg, skyddsjakt och paragraf 28 har säkert bidragit. Sedan har polisen en ökad bevakning mot den illegala jakten och det kanske även finns en uppgivenhet bland tjuvskyttarna numera, sade Olof Liberg till Svensk Jakt i maj.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev