Åteljakt på björn i Västerbottens län

Förra höstens försök med åteljakt efter björn i Västerbottens län blev lyckat. För att belysa åteljaktens praktiska sidor tilläts åteljakt i Västerbotten under förra säsongen, ett försök som nu förlängs över kommande höst.

Utvärderingen av förra årets åteljakt har inte svarat på en del av frågorna som skulle belysas och därför tillåter länsstyrelsen återigen åteljakt efter björn under strängt kontrollerade former.

Till förra årets åteljaktsförsök anmälde sig nästan 300 intresserade jägare att anlägga 81 åtlar. Totalt var 64 åtlar i bruk i Västerbotten under förra hösten. Detta var första åteljakten sedan år 2000.

Minst 15 av de 64 åtlarna besöktes av björnar, mest på natten, men även dagtid. Desto tidigare en åtel hade lagts ut, desto större var chansen att få björnbesök. Björnar besökte åtlar under hela jaktsäsongen, men skillnaden i antal björnbesök var mycket stor mellan åtelplatserna.

 

Omdiskuterade jaktform

Sedan åteljakt på björn förbjöds 2001 har jaktformen diskuterats flitigt. Naturvårdsverket har under flera år utrett frågan och bidrag har gått till ett forskningsprojekt som studerar åtlingens effekter på björn ur vetenskaplig synvinkel, bland annat i Västerbotten. Åtling av björn kan ha negativa konsekvenser. För att undvika sådana och för att möjliggöra en noggrann utvärdering av jakten är strikta villkor nödvändiga.

Under höstens björnjakt får högst 25 björnar i fällas i Västerbottens län.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev