Uppdraget som försvann
Naturvårdsverket har fått två regeringsuppdrag vad gäller genetisk förstärkning av vargstammen. I det första i januari 2011 skulle man föreslå lämpliga kompensationsåtgärder när vargar sätts ut. I det andra i december 2012 nämns inte ordet kompensation över huvud taget.
Under de månader som Naturvårdsverkets projektledning turnerat i varglänen för att övertyga brukarintressen om det lämpliga i att ta emot nya vargar, har frågan om kompensation ofta varit uppe till behandling.
Men från verkets sida har man inte haft några konkreta förslag att komma med. De har kommit till oss tomhänta, sa LRF:s Sture Johansson efter att ett så kallat dialogmöte hållits i Västmanland.
Han och många med honom hade velat se att verket presenterade ett samlat grepp kring rovdjuren, och att man lagt förslag som verkligen haft betydelse. Till exempel genom utökad jakt på lo. Tidigare diskussioner har exempelvis rört att hela revir med inavlade vargar skulle tas bort när man samtidigt förstärkte genetiken i ett grannrevir.
Sänkta avgifter
Men något sådant har inte varit aktuellt. Däremot har Naturvårdsverkets projektledare Helene Lindahl i vaga ordalag uttalat sig om möjlighet till kompensation. Ett förslag var att jägare som sa ja till att det sattes ut vargvalpar på deras marker skulle få sänkta fällavgifter för älg.
Och något uppdrag från regeringen att föreslå kompensationsåtgärder har inte funnits. Inte nu längre i varje fall. När Naturvårdsverket fick förnyat uppdrag i december förra året försvann skrivningen i det tidigare uppdraget som gavs av dåvarande miljöminister Andreas Carlgren i januari 2011:
Regeringen har i dag även beslutat att uppdra åt Naturvårdsverket att i samråd med länsstyrelserna och Sveriges kommuner och landsting och efter samråd med Sametinget, Viltskadecenter, Sveaskog, Statens fastighetsverk och berörda organisationer och aktörer analysera behovet av och föreslå ytterligare lämpliga kompensationsåtgärder, utöver licensjakt, vid naturlig invandring av vargar med östligt ursprung till Sverige och vid utsättning av varg i Sverige. I uppdraget ingår även att beskriva hur beslut om licensjakt bör behandlas i områden med naturligt invandrade östliga vargar eller där vargar satts ut.
Fråga till Ek
Svensk Jakt har via mejl frågat miljöminister Lena Ek varför det nya uppdraget till Naturvårdsverket inte innehöll någon skrivning om kompensationsåtgärder.
Miljöministerns stabschef Mattias Johansson svarade att strykningen beror på att (kompensations)åtgärderna redan var föreslagna och i viss mån realiserade. Därför koncentrerades det nya uppdraget till att förlänga genetiksatsningen, vilket i realiteten är att sätta ut djurparksvalpar i vilda vargars lyor.
I övrigt svarade Mattias Johansson så här på Svensk Jakts fråga:
NV föreslog ett antal kompensationsåtgärder inom ramen för uppdraget som gick ut i januari 2011 (redovisades 18 maj samma år).
Statusen för dessa är som följer nedan:
Genomfört:
att i den kommande licensjakten 2012 bör revir med invandrade/flyttade vargar och F1:or undantas från licensjakt.
att undanta de 810 genetiskt mest värdefulla reviren årligen från licensjakten samt att det som rimligt att revir med F1:or bör undantas från licensjakt under högst två licensjakter.
att en höjning av schablonbeloppet inom Landsbygdsprogrammet övervägs som avser att täcka merkostnaden för ett rovdjursavvisande stängsel.
Genomförs/kan genomföras med 2013-års budgetförstärkning:
att akutgruppsverksamheten bör fortsätta och utvidgas så att verksamheten bör komma fler länsstyrelser till del.
Kan genomföras av NV när myndigheten så önskar utan ytterligare beslut:
att verket reserverar särskilda medel som kan fördelas till länsstyrelserna i renskötselområdet när invandrad varg etablerar sig för att vargen ska kunna följas i fält och för att kunna genomföra de informationsinsatser som krävs.
att verket, inom ramen för viltskadeanslaget, reserverar särskilda medel för förebyggande åtgärder som kan fördelas till länsstyrelserna när invandrad/flyttad varg etablerar sig.
en större tilldelning inom licensjakten efter varg i län som tagit emot valpar eller där invandrad/flyttad varg etablerat sig samt att de län som tar emot en flyttad genetiskt värdefull varg bör få en extra varg i tilldelningen vid beslut om skyddsjakt.
{DynamicContent:[Modul] Webbfråga}
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.