[cycloneslider id=”slide-24141″]

50 taxar i beteendestudie

På Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, pågår ett forskningsprojekt om hur hund och ägare samspelar. I dagarna har 22 av de cirka 50 taxar som deltar i studien testats i Tibro, Skaraborg. I övrigt genomförs projektet i Uppsala.

– Testdagarna i Tibro har gått fantastiskt bra, säger Therese Rehn som är ansvarig för studien.
– Vi har träffat engagerade och mycket trevliga mattar och hundar. Vi har sett variation i hundarnas reaktioner på de utmanande situationerna. Några har visat prov på social osäkerhet men med mycket bra avreaktioner, vilket tyder på att hundarna snabbt kommer över en obehaglig upplevelse, fortsätter hon.
Therese Rehn och hennes forskningsassistent Sonja Broberg var på plats i Tibro för att testa 22 taxar, en border collie och deras ägare för att se hur människa och hund knyter an till varandra. Båda dessa raser ingår i studien.

 

Olika egenskaper
Syftet är att öka förståelsen för hur relationen ser ut mellan ägare och hund och att kunna peka ut vissa nyckelfaktorer som påverkar relationen.
Taxen betraktas som en ganska självständig ras som jobbar på egen hand utan alltför mycket stöd från ägaren under exempelvis jakt. Border collien däremot har ett ständigt samspel med sin ägare när den till exempel vallar får. Raserna fungerar alltså helt olika i sina arbetssätt, vilket är en viktig utgångspunkt för valet av raser i studien.

 

Fem moment
Testet innehåller fem moment där fyra bygger på beteendetesterna MH (mentalbeskrivning hund) och BPH (beteende- och personlighetsbeskrivning hund). Dessa är följande:
• Hur hunden reagerar vid ett plötsligt ljud, skrammel.
• Hur hunden reagerar vid en visuell överraskning i form av en skiva som far upp från marken
• Hur hunden reagerar när en främmande person närmar sig på ett konstigt och kanske skrämmande sätt.
• Hur hunden reagerar i mötet med ett ”spöke”.
Det femte momentet är att testa hur hunden beter sig vid återförening efter en kortare tids separation från ägaren.
Dessutom får ägarna fylla i fyra databaserade tester som ska användas när studien utvärderas, varav två görs i samband med testet.
Studien går ut på att utsätta hundarna för olika utmanande situationer, det vill säga situationer som hunden kan uppleva som stressande. Situationerna efterliknar dem som hundarna möter i sitt vardagliga liv som plötsliga ljud, möte med främlingar och separation från ägaren under kortare tidsperioder.

 

Hundens strategival
I de praktiska testen vill Therese se vilken strategi hundarna väljer när de utsätts för stress i de olika momenten. På så sätt vill hon aktivera hundens anknytningssystem och se om den känner ett behov av att söka trygghet hos ägaren genom att välja en viss strategi.
– Många hundar löste problemen på egen hand med litet behov av stöd från sin ägare, rapporterar Therese från Tibrotesterna.
– Det gällde särskilt i de icke-sociala momenten i studien som är visuell överraskning och plötsligt ljud. Majoriteten av hundarna tyckte att det var jobbigt att bli lämnade ensamma i en helt främmande miljö, vilket är helt normalt. När ägaren sen återkom visade de stor glädje och lättnad, säger Therese.

 

Fler lyckade relationer
– Det långsiktiga målet är att fortsätta med fler studier för att på sikt se fler lyckade relationer mellan hund och ägare, till exempel vid omplaceringar. Helt enkelt att hitta de nyckelfaktorer som gör att vi kan leva ett gott liv tillsammans med våra hundar, avslutar Therese.
SLU-studien ska vara klar i slutet av det här året, men publiceras först under nästa år. Cirka 50 taxar och lika många border collie ingår i arbetet.

Barbro Zetterberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst