När älgen försökte resa sig upptäcktes att båda bakbenen var avslagna och de 30-40 centimeter långa nedersta delarna bara hängde fast i skinnet.
Sönderslagna delar som uppenbarligen kom från den involverade bilen hade observerats på vägrenen redan dagen innan och älgkvigan hade alltså legat i nästan ett helt dygn med enorma smärtor, innan hennes lidande fick ett slut. Ingen viltolycka hade anmälts till polisen.
Inte enda fallet
Händelsen utanför Tranemo är tyvärr inte den enda som vi jägare eller markägare har stött på. En del av de kommentarer som kom in på Facebook, där händelsen lades ut, visar på en stor okunskap om hur man ska agera.
I Jaktförordningen paragraf 40 står följande: ”Har ett djur av arterna björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn varit inblandat i en sammanstötning med ett motorfordon, är fordonets förare skyldig att snarast möjligt märka ut olycksplatsen och underrätta Polismyndigheten.”
Det betyder att vid en kollision med någon av de ovan uppräknade arterna så SKALL fordonsföraren ringa polisen, samt märka ut var olyckan skedde.
Det har ingen betydelse hur kraftig eller liten kollisionen var och inte heller en fråga om fordonets förare hinner eller vill. Det är istället en klart formulerad skyldighet att vidta åtgärderna.
Mer information
Tranemo jaktvårdskrets vill därför i en motion till Svenska Jägareförbundet att det centralt ska arbetas för att informationen om vad som gäller vid viltolyckor ökas. Inte minst vid gränspassager där det ska finnas material att dela ut till fordonsförare från utlandet.
Det bör även lagstadgas att viltolycksremsa för markering av olycksplats ska bli obligatorisk i bilen, på samma sätt som varningstriangel, samt att det blir straffbart att inte använda den vid en viltolycka.
Motion antogs vid länsjaktvårdsföreningen Södra Älvsborgs årsstämma för vidare behandling vid Svenska Jägareförbundets årsstämma.
Jägareförbundet Södra Älvsborg
genom Leif Fjellström, länskommunikatör