Debatt: ”Vår jaktetik och jaktkultur behöver dokumenteras”

Dagens samhälle kännetecknas av en tilltagande urbanisering och delvis förändrad livsstil. Detta innebär en ökad risk för en förutfattad negativ bild av jakten. Det som har särskilt stor betydelse för att motverka denna utveckling är den enskilde jägarens uppträdande. Svenska Jägareförbundet bör sammanställa en skrift som informerar om såväl vår anrika jaktkultur som om de etiska regler som gäller vid jakt.

Människor i vårt land var fram till för cirka 5000 år sedan helt beroende av djurfångst, jakt och fiske för att överleva. När jägarsamhället övergick till jordbrukssamhälle hade jakten fortfarande en mycket stor betydelse för folkförsörjningen. 

Jakten har i allra högsta grad präglat människan och alla människor har mer eller mindre ett jaktligt arv.

Positiva till jakt

Opinionsklimatet för jakt är förhållandevis mycket gott. 

Den senaste vetenskapliga undersökningen avseende allmänhetens inställning visar att cirka 90 procent av befolkningen accepterar eller är direkt positiva till jakt. Vidare anser man att jägarna är välutbildade och väl förberedda för jakten. 

Tyvärr är tendensen att de som är direkt negativa har en mer oförsonlig och ett tydligare avståndstagande till jakt än tidigare. 

Snabba förändringar

Attitydförändringar sker i en allt snabbare takt, ofta är det känslorna som styr snarare än förnuftet. Internationella strömningar och digital kommunikation får ökat genomslag och kan inverka negativt på jaktutövningen.

Dagens samhälle kännetecknas av en tilltagande urbanisering och delvis förändrad livsstil. Detta innebär en ökad risk för en förutfattad negativ bild av jakten som ett naturligt sätt att nyttja den förnyelsebara resurs som viltet och viltförvaltningen utgör. 

Uppträdandet är avgörande

Det som har särskilt stor betydelse för att motverka denna utveckling är den enskilde jägarens uppträdande. Den bild allmänheten får av jakten skapas i hög grad av jägaren själv. 

Vårt uppträdande och vårt sätt att sköta jakten präglar i stor utsträckning allmänhetens inställning till jakt. Kännedomen om våra jaktetiska regler och kunskapen om vår samlade jaktkultur får då en allt viktigare roll inom jägarkåren. 

Skrift om kultur och etik

Det finns såväl nedtecknade som muntliga jaktetiska traditioner som borde få ett ännu bättre genomslag inom jägarkåren. De unga jägarna kommer att ha allra störst nytta av en skrift om vårt uppträdande under jakt.

Kunskap om etiska regler ska inte spridas av enbart enskilda jägare och jaktlag. Jag menar med eftertryck att det är jägarorganisationerna som med kunskap och ansvar ska utbilda jägarna, alldeles speciellt inom området jaktetik och jaktkultur. 

Mot ovan nämnda bakgrund anser jag att Svenska Jägareförbundet centralt ska sammanställa en skrift som informerar om såväl vår anrika jaktkultur som om de etiska regler som gäller vid jakt.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
  • Debattartiklar som skrivs i organisationers, myndigheters, politiska partiers, etc, namn måste också undertecknas av en företrädare.
    Exempel:
    Fransbygdens jaktvårdsförening
    genom ordförande Kalle Karlsson

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget