Forskning ska ge kunskap om jakttiden på lodjur bör ändras

År efter år väcks kritik mot att lodjursjakten inleds 1 mars. Jägarna ifrågasätter varför jakten ska bedrivas när snön oftast har smält bort, medan andra är kritiska mot att jakten pågår samtidigt som att lodjuren kan vara i brunst. Nu ska forskning ta reda på när den optimala jakttiden infaller.

Henrik Andrén är lodjursforskare vid Scandlynx och han har i en tidigare intervju Svensk Jakt att forskningen inte kan ge någon vägledning huruvida det är biologiskt mest fördelaktigt att jaga lodjur i februari eller i mars månad.

– Det där är helt och hållet en värderingsfråga. Börjar du jaga för tidigt finns en viss risk att lodjursungarna inte klarar sig själva och jagar du för sent så kommer du in i parningssäsongen, sa Henrik Andrén.

Jägareförbundet vill ändra

För att jaga lodjur effektivt krävs oftast snö. Men i regel lyser snön med sin frånvaro i mars månad i de södra och mellersta delarna av landet. Och det är bland annat därför som Jägareförbundet länge arbetat för att flytta jakttiden på lodjur från mars till februari i den södra halvan av landet.

Varför ska det vara så krångligt som möjligt att förvalta lodjur i Sverige?

Gunnar glöersen

– Vi har inte lodjursjakt bara för att jägarna ska få jaga lodjur. Vi jagar eftersom vi vill komma till rätta med ett problem, alltså att begränsa de skador som lodjuren gör, samt öka acceptansen för lodjur, påminde förbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen i en tidigare intervju med Svensk Jakt.

– I Norge inleds lodjursjakten 1 februari och i Finland den 1 december. Varför ska det vara så krångligt som möjligt att förvalta lodjur i Sverige, frågade sig Gunnar Glöersen.

Medel ur Viltvårdsfonden

Nu dras ett forskningsprojekt igång för att reda ut när den bästa jakttiden för lodjur egentligen är. Sveriges lantbruksunivetsitet, SLU, får uppdraget av Naturvårdsverket och projektet finansieras ur Viltvårdsfonden med 2 772 000 kronor i anslag. Arbetet ska pågå till och med 2027.

I forskningsprojektet ska ett antal familjegrupper av lodjur, alltså honor och ungar, märkas med gps. Det möjliggör för forskarna att i detalj studera hur och när ungarna separerar från honorna.

Begränsad kunskap

Kunskapen om när lodjursungar separerar från honorna är begränsad. Man vet inte heller hur ungarnas självständighet utvecklas, om de till exempel fortsätter vara beroende av honans byten även en tid efter att de lämnat henne. Det anses vara relevant kunskap bland annat för att slå fast när det ska vara tillåtet att jaga lodjur.

Studien ska bidra med kunskap om när lodjursjakt kan bedrivas för att minimera risken för onödigt lidande, framför allt risken för att honor skjuts då ungarna fortfarande är beroende av dem.

Jakttid på lodjur i grannländerna

  • Norge. 1 februari–31 mars.
  • Finland. Inom renskötselområdet: 1 oktober–28 februari (med undantag av hona som åtföljs av unge yngre än ett år).
    Övriga landet: 1 december–28 februari (med undantag av hona som åtföljs av unge yngre än ett år).

Med flera gps-märkta lodjur i samma område hoppas forskarna också få ny kunskap om rörelsemönster, sociala interaktioner och hur individer kan identifieras – kunskap som kan bidra till ett mer effektivt användande av viltkameror i inventering.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev