Debatt: ”Jägareförbundets missriktade strategi kostar medlemmar”
När medlemsantalet i Svenska Jägareförbundet minskar är det dags att ifrågasätta förbundets kommunikation. Med ett stort fokus på älgförvaltning, vargpolitik och brottmål kopplade till jakt missar förbundet att tillgodose de nyblivna jägarnas intressen – en snabbt växande grupp som utgör jaktens framtid.
Jägareförbundets rådande fokus på viltförvaltning och jaktpolitiska frågor blir exkluderande och avskräckande, speciellt när nya jägare knappt vet hur de ska göra eller vart de ska vända sig för att få vara med och jaga.
Den marklösa jägaren, ofta från urbana miljöer och med begränsad erfarenhet, möts i förbundets kanaler av debatter som är så vitt skilda från den verklighet de lever i att intresset avtar och sedermera dör ut, i första hand för att tillhöra Jägareförbundet och i andra hand för jakten som helhet.
Det blir helt enkelt för tråkigt och för fjärran från det som lockat in dem till jaktens värld – att få vara ute i naturen, lära sig praktiska färdigheter och uppleva ett starkt socialt sammanhang.
Söker jaktupplevelser
Många unga eller nya jägare söker jaktupplevelser snarare än långa utredningar om viltvård.
Förbundet riskerar att stå som ett stängt rum, där de intressen som diskuteras inte tilltalar den som saknar lång erfarenhet och egna jaktmarker.
Det är naivt att tro att nya jägare kommer lockas av politiskt laddade frågor, utan en grundläggande förståelse för jaktkulturen.
Främja värden
I stället borde Jägareförbundet satsa på att främja jaktens sociala och rekreativa värden – en välbeprövad strategi som visat sig vara effektiv i att bygga engagemang i andra friluftsorganisationer.
Ett exempel är Svenska turistföreningen, som genom att fokusera på gemenskap och tillgänglighet sett en stadig medlemsökning och en breddad målgrupp.
Grundläggande drivkraft
Faktum är att jakt, precis som andra intressen, bygger på en vilja att dela erfarenheter. Inom forskningen om sociala nätverk och tillhörighet är det väldokumenterat att gemenskap och samhörighet fungerar som grundläggande drivkrafter för engagemang.
Genom att anordna fler aktiviteter som träningsdagar, introduktionsjakter och sociala träffar kan Jägareförbundet skapa en inkluderande plattform som lockar både unga och nybörjare.
På så sätt får nya jägare en möjlighet att uppleva jaktens glädje utan att behöva engagera sig i de tyngre frågorna innan de är redo.
Skifta fokus
Det är dags för Jägareförbundet att skifta fokus från en förvaltande roll till en roll som inspirerar och engagerar.
Den strategiska tyngdpunkten borde ligga på att göra jakten tillgänglig för fler, att skapa en positiv första upplevelse och att bygga upp en stark och inkluderande gemenskap.
Det är genom att möta de nya jägarnas behov som Jägareförbundet kan säkra sin relevans och framtid. Om vi på allvar vill stärka jaktkulturen i Sverige, måste vi börja med att bjuda in, snarare än att stänga ute.
Svar direkt från Svenska Jägareförbundet:
Hur ska Svenska Jägareförbundet vara intressant och relevant för jägare och allmänhet i framtiden?
Denna fråga stod i centrum när Svenska Jägareförbundet arbetade fram sin nya framtidsstrategi. Årsstämman fattade beslut om denna i juni och strategin gäller till 2030.
Jag vill börja med att tacka Carl-Fredrik Rosén för hans engagemang för Svenska Jägareförbundet och hans genomtänkta debattartikel.
Tuff utmaning
Hela Föreningssverige brottas med den tuffa utmaningen att hitta ideellt arbetande personer och samtidigt locka medlemmar som känner delaktighet och att de kan utveckla sitt intresse i föreningen.
Därför innehöll strategiarbetet ett väldigt omfattande underlag, med samhällstrender, medlemsundersökning, anseendeindex och omvärldsanalys.
Utöver det har vi haft workshops tillsammans med alla länsföreningar för att fånga ett underifrån och upp-perspektiv.
Medlemsnytta och jaktetik
Resultatet innehåller mycket av det Carl-Fredrik Rosén önskar – bland annat ett tydligt fokus på medlemsnytta och jaktetik.
Men när medlemmarna pekade ut vad de ville att förbundet ska arbeta med fanns de jaktpolitiska frågorna och viltförvaltning högt upp på prioriteringslistan. Jag är dock övertygad om att förbundet klarar av att vara relevant för jägarna och samtidigt påverka i viltförvaltningsfrågorna. Svenska Jägareförbundet behöver inte bara arbeta för att skapa bra ingångar till jakten, utan också säkerställa att de regler som styr hur, vad och när vi får jaga också blir bra.
Om Carl-Fredrik Rosén eller någon annan medlem är intresserad av förbundets framtidsstrategi så kan sammanfattningen av detta hittas här.
Delta i debatten
- Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se - Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
- Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
- Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
- Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
- Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.