Debatt: ”Inför obligatorisk utbildning för jakt med mörkersikten”
Nyligen nåddes vi av den tragiska nyheten att två hästar skjutits i en hage, efter att ha misstagits för att vara vildsvin. Händelsen har med rätta väckt starka reaktioner och en debatt om ansvar, säkerhet och behovet av tydliga regler kring användning av avancerade sikten och andra hjälpmedel inom jakten.
En vanlig ståndpunkt är att ansvaret uteslutande ligger på användaren – inte på utrustningen eller dess reglering. Denna inställning är inte bara förenklad, utan direkt farlig.
Om vi strikt följer resonemanget att felet aldrig ligger i verktyget, utan hos användaren, öppnar vi för en värld där vem som helst, utan kunskap eller restriktioner, skulle kunna inneha ett vapen och känslig utrustning.
Ett sådant tankesätt är naivt och innebär stora risker för både människor och djur.
Samhället har, som vid bilkörning, ett ansvar att kräva utbildning och tydliga regler även för användning av vapen och avancerad optik. Varför skulle det vara annorlunda när det gäller jakt med tekniska hjälpmedel?
Obligatorisk utbildning
För att inneha vapen och specialutrustning, som termiska och ljusförstärkande sikten, bör ett tydligt behov finnas och en grundlig utbildning vara obligatorisk.
Svenska Jägareförbundet har här en unik möjlighet att agera proaktivt genom att verka för att en obligatorisk utbildning i säker och ansvarsfull användning av tekniska hjälpmedel införs.
Detta skulle inte bara vara ett steg mot att höja säkerhetsnivån, utan även en konkret åtgärd för att minska risken för tragiska felskjutningar.
Ansvarsfull ingång
Jägarnas riksförbund har uttalat sig i frågan men verkar tydligt motsätta sig kompetensutveckling och regleringar, vilket visar på en kortsiktig och riskabel inställning. Svenska Jägareförbundet har däremot en betydligt mer ansvarsfull ingång i frågan.
För att säkerställa trygg jakt ser jag det som nödvändigt att vi inför en obligatorisk utbildning för att få använda bildförstärkande riktmedel och termiska sikten.
Är beroende
Som riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné från Jägareförbundet påpekar, utgör jägarkåren endast tre procent av Sveriges befolkning, vilket gör oss starkt beroende av allmänhetens förtroende.
Att upprätthålla det förtroendet kräver mer än samtal och fikastunder, vilket Jägarnas riksförbund verkar tro. Det krävs konkreta handlingar och ett genuint engagemang för säkerhet och ansvar.
Vi jägare har en viktig roll att spela i denna utveckling, och vi måste göra vår del för att bidra till en tryggare jaktmiljö.
Jaktens säkerhet
Genom att arbeta för ett krav på att alla jägare genomgår en certifierad utbildning för teknisk utrustning, kan Svenska Jägareförbundet tydligt visa att de tar ansvar för att förhindra liknande incidenter i framtiden.
En sådan utbildning skulle bidra till att stärka jaktens säkerhet, öka allmänhetens förtroende och säkerställa att jägare besitter den kunskap som krävs för att hantera utmanande situationer på ett tryggt sätt.
Viktigt med nattjakt
I en undersökning från Naturvårdsverket framgår det att allmänhetens förtroende för jakten bygger på att jägare följer strikta säkerhetsföreskrifter.
Att vi jägare själva tar initiativet och arbetar för krav på obligatorisk utbildning, innan eventuella regleringar införs av myndigheterna, är avgörande för att nattjakt ska kunna bedrivas ansvarsfullt.
Nattjakt spelar en viktig roll i viltförvaltningen, särskilt vad gäller vildsvin, men för att denna jaktform ska kunna fortsätta måste vi vara proaktiva.
Låt oss därför agera nu – innan vi tvingas till det – för att visa att vi är redo att ta ansvar och säkerställa en tryggare jaktmiljö.
Delta i debatten
- Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se - Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
- Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
- Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
- Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
- Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.