WWF vill inte minska vargstammen: ”Politisk symbol”

Regeringen vill sänka golvet för vargstammen från 300 till 170 individer. Minskningen uppskattas inte av Världsnaturfonden, WWF, som kallar det politiska beslutet för oansvarigt.

Benny Gäfvert. Foto: WWF

– I en tid av alarmerande minskning av arter världen över, är det än viktigare att vi inte vänder ryggen till de utmaningar vi står inför. Bestånden av vilda ryggradsdjur har i snitt gått ned med 73 procent mellan 1970 och år 2020, enligt WWF:s Living Planet Report 2024, säger Benny Gäfvert, rovdjursexpert på WWF, i ett pressmeddelande.

Ignorerar art- och habitatdirektivet

Genom att föreslå ett så lågt antal vargar ignorerar regeringen EU:s art- och habitatdirektiv som ska säkerställa att hotade arter och deras livsmiljöer bevaras, menar WWF.

Vidare menar WWF att skador på tamdjur och andra intressen kommer att ske oavsett storleken på vargstammen om det inte investeras i förebyggande åtgärder och bygger kunskap om sambanden i naturen.

– Regeringen fortsätter att hantera vargen som en politisk symbol istället för att satsa på de långsiktiga lösningar som behövs för att uppnå en hållbar förvaltning där både människor och stora rovdjur kan samexistera, säger Benny Gäfvert i WWF:s pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev