Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) besökte tidigt Jägareförbundets och SVA:s sambandscentral vid Folkets hus i Fagersta. Där fick han information av riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné, jaktvårdskonsulent Lars Björk, Fagerstajägaren Per Granström och SVA:s Erik Ågren. Foto: Jan Henricson

Landsbygdsministern tackar jägarna för deras insatser

På årsdagen av utbrottet av afrikansk svinpest, i ett inlägg på sociala medier tackar landsbygdsministern de hundratals jägare som deltagit i bekämpningen av sjukdomen.

I ett långt inlägg på Facebook uppmärksammar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) att det i dag, den 6 september, är ett år sedan afrikansk svinpest, ASF, konstaterades finnas bland vildsvinen strax utanför Fagersta i Västmanland.

Enligt ministern är det glädjande att Sverige på ettårsdagen har kunnat skicka in en ansökan till EU om att friförklaras från sjukdomen.

Snabba åtgärder

Han konstaterar att smittan kunde begränsas i ett tidigt skede tack vare snabba åtgärder från myndigheterna. Bland annat inrättade Jordbruksverket den smittade zonen om 1 000 kvadratkilometer redan dagen efter att SVA meddelat att sjukdomen fanns i området.

Ett stort tack

Enligt landsbygdsministern har samarbetet mellan alla som arbetat i bekämpningsarbetet varit avgörande för att hindra spridningen av ASF. Avslutningsvis i inlägget skriver Peter Kullgren:

”Framför allt ska ett stort tack riktas till de över 600 jägare som tillsammans lagt ner närmare 15 000 timmar på sökinsatser.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev