När uppsatta mål inte följs i älgförvaltningen agerar man i strid med älgförvaltningssystemet och undergräver dess trovärdighet. Det handlar både om när man skjuter för många eller för få älgar, skriver debattören.

Forskare ber jägare om hjälp att samla spillning. Foto: Bengt Olsson / Mostphotos

Forskare vill ha jägarnas hjälp – vad äter älgen?

Forskning för jägare

Att bärriset är viktigt för älgen och dessutom kan minska betesskador på tall har forskningen redan slagit fast – men undersökningarna är gjorda på ett fåtal platser. Nu ska ett projekt undersöka förhållandena i hela landet.

Mängden bärris har på många håll minskat kraftigt de senaste 50 åren, skriver Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Detta till följd av täta skogar som inte släpper ner tillräckligt med ljus till markvegetationen.

Minska skador

Tidigare har det slagits fast att bärriset är en viktig föda för älgarna, och kan dessutom hjälpa till att minska betesskadorna på tall.

– Våra studier om älgars sommardiet är gjorda i områden i Västerbotten och Södermanland. Nu vill vi veta om bärriset är en viktig födokälla för älg i resten av landet, säger Robert Spitzer, forskare vid SLU i ett pressmeddelande.

Därför ber nu forskarna allmänheten och jägarna om hjälp att samla in spillning från växtperioden att analysera.

”Det är möjligt att skicka in spillningsprover fram till den 31 oktober. För dig som jagar går det utmärkt att skicka in ett spillningsprov från en älg som fällts före 31 oktober”, skriver SLU.

Här hittar du information om hur du bidrar till forskningen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay