Med en namninsamling vill Philip Kullgren och Lars-Göran Nyström, initiativtagarna till Älgupproret, ändra på älgförvaltningssystemet. Foto: Privat & Roland Svensson

Jägare manar till uppror mot älgförvaltningen

Två jägare i Åtvidaberg har satt i gång kampanjen Älgupproret för en bättre älgförvaltning. På en hemsida med samma namn samlar de in underskrifter från jägare och andra som delar deras uppfattning, vilka ska överlämnas till landsbygdsministern.

Älgupproret som startade för en vecka sedan med lanseringen av en hemsida med samma namn, har när detta skrivs resulterat i 763 namnunderskrifter för som man skriver, en ny och saklig älgförvaltning.

Initiativtagare är Lars-Göran Nyström och Philip Kullgren som startat upproret utan kopplingar till någon jägarorganisation.

Vill göra något

– Vi är helt oberoende och vi finansierar vad det kostar själva. Vi är två vanliga jägare som ser hur illa vår älgstam behandlas, och som vill göra något för att få till en bättring, säger Lars-Göran Nyström till Svensk Jakt.

På hemsidan pekas på det man kallar fabricerade argument för rådande förvaltning. Resultaten av Äbininventeringarna tas förstås upp, men också skogsbrukets skötselmetoder där bärriset minskar och gran som planteras på tallmarker.

Till ministern

Lars-Göran Nyström säger att han ständigt möter människor, både jägare och ickejägare, som är oroliga för utvecklingen av älgstammen. Han tycker inte att jägarorganisationerna gör tillräckligt för att uppmärksamma problemet, och sätta tryck på de ansvariga.

– Med vår namninsamling vill vi påverka politiken att agera. Avsikten är att insamlingen ska överlämnas till landsbygdsminister Peter Kullgren vid lämpligt tillfälle, säger Lars-Göran Nyström.

Den som vill läsa mer om Älgupproret och kanske skriva på kan göra det genom att klicka här.

Just nu (onsdag förmiddag) har nästan 1 800 skrivit under.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev