Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) fick under torsdagen ta emot en utredning som bland annat föreslår en minskad vargstam. Foto: Martin Källberg, Ondrej Prosicky/Mostphotos och Lars Nilsson

Minskad vargstam föreslås i ny utredning

Minskad vargstam, enklare regler för skyddsjakt samt enklare regler och ökat stöd till den svenska livsmedelsproduktionen. Det är några av de förslag som lämnas av regeringens särskilda utredare om stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) fick under torsdagen ta emot de förslag som den särskilda utredaren Elisabeth Nilsson nu lägger på regeringens bord.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Ett av förslagen är att minska vargstammen. En åsikt som har regeringens stöd.

– Regeringen ser behovet av att minska vargstammen, och nyligen bekräftade också Naturvårdsverket att det är möjligt att minska vargstammen till intervallet 170–270 vargar i Sverige, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i samband med att utredningen överlämnades.

Stärka näringen

En minskad vargstam är enligt utredaren en av flera åtgärder som krävs för att öka livsmedelsproduktionen i Sverige.

– Det är viktigt att vi har stora rovdjur, men ur en lantbrukares perspektiv kan det vara en tung post, med ökat risktagande. Man sover dåligt, varg kan ta sig in i hägnen och riva fåren. Till slut orkar man inte med den pressen, säger Elisabeth Nilsson som föreslår att man på ett passande sätt ska minska den svenska vargstammen.

Skyddsjakt utan tillstånd

Kopplat till den frågan föreslås även höjd ersättning för skadade och döda djur samt mera stöd till stängsling.

Man sover dåligt, varg kan ta sig in i hägnen och riva fåren. Till slut orkar man inte med den pressen.

Elisabeth Nilsson

Dov, kron och rådjur

Elisabeth Nilssons utredning kan sammanfattas i sju punkter. Det handlar om statliga kreditgarantier för forskning och investeringar, en minskad vargstam och höjd ersättning för skadade och döda djur, ökade möjligheter till skyddsjakt utan tillstånd på rådjur, kron- och dovvilt (i dag gäller det endast vildsvin), undantag för beteskrav för mjölkkor som går i lösdrift, prioriterade smittskyddsfrågor, utvecklat djurskydd utan att belasta näringen och ökade möjligheter för djurägarna att själva behandla flera sjukdomar i sina besättningar.

Marker växer igen

– I mitt hemlän Norrbotten har antalet mjölkbönder sjunkit från 600 till under 60 bönder. Markerna växer igen och det fundamentala i svensk livsmedelsproduktion står på spel. Det är dags för nya lösningar, säger Elisabeth Nilsson.

På remiss

Peter Kullgren betonade att utredningen nu ska ut på remiss och behandlas i sedvanliga processer.

– Jag kan inte idag kommentera enskilda förslag i utredningen, men jag vill framhålla att regeringen välkomnar många förslag inom en rad områden om hur regeringen kan och bör jobba med frågan framöver, säger Peter Kullgren.

Hela utredningen kan du läsa här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev