Jaktvårdskonsulent Lars Björk berättar om vad som behöver göras under ett informationsmöte som hölls i Fagersta bara ett par dagar efter att utbrottet blivit känt. Foto: Jan Henricson

Bekämpning av svinpest beskrivs för att hjälpa andra

För att hjälpa andra länder att bekämpa afrikansk svinpest har ansvariga för den framgångsrika svenska insatsen publicerat en vetenskaplig artikel, där de beskriver arbetet som ligger till grund för att Sverige kan friförklaras från sjukdomen på rekordtid. I artikeln tackas jägarna för deras ovärderliga insatser.

I början av september är det ett år sedan den fruktade sjukdomen afrikansk svinpest upptäcktes strax utanför Fagersta i Västmanland. Inom kort kan området komma att friförklaras från sjukdomen.

Kadaversök

I en vetenskaplig artikel skriven av bland annat företrädare för Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt och Svenska Jägareförbundet, beskrivs detaljerat de första sex månader av bekämpningsarbetet – hur smittan upptäcktes, hur insatsen organiserades och hur arbetet med avlysning, kadaversök, provtagningar, information och mycket annat gick till.

Ett av tre

I en sammanfattande artikel skriver statsveterinär Erika Chenais att det svenska utbrottet endast är ett av tre europeiska utbrott som så här långt har kunnat bekämpas:

”Erfarenheterna från den unika bekämpningsinsatsen kan förhoppningsvis hjälpa andra länder som drabbas i framtiden.”

I expertgrupp

I den vetenskapliga artikeln beskrivs jägarnas insatser med i första hand kadaversök, samt hur Jägareförbundets organisation med förtroendevalda och medlemmar gjorde det möjligt att engagera frivilliga med kort varsel.

Man uppmärksammar också att en representant för förbundet (jaktvårdskonsulent Lars Björk, reds anm.) engagerades i myndigheternas expertgrupp för att bidra med kunskap om jakt och om vildsvinens utbredning i det smittade området.

Stora insatser

Avslutningsvis riktar artikelförfattarna ett tack till jägarna i Fagersta. Dels för att de upptäckte och agerade när de hittade de första döda vildsvinen, dels för deras ”stora och ovärderliga” insatser under det omfattande sökandet efter kadaver månaderna som följde.

Jägarnas arbete med att övervaka området, liksom jakten som bedrevs för att få bort vildsvin som fanns i området uppmärksammas också i artikeln, där skribenterna beskriver samarbetet mellan jägare och myndigheter som fantastiskt bra.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev