Förvaltningsrätten i Luleå upphäver beslutet om skyddsjakt på en varg i Kalmar län. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Ny dom upphäver beslut om skyddsjakt på varg

Beslutet om skyddsjakt på en varg i Kalmar län upphävs av Förvaltningsrätten i Luleå. Länsstyrelsen har i sitt beslut hänvisat till Naturvårdsverkets nya riktlinjer, men förvaltningsrätten gör en delvis annan bedömning – nya riktlinjer innebär inte med automatik att gällande domstolspraxis kan åsidosättas.

I juni skedde två vargangrepp på får i Hallingebergstrakten och Odensvi i Kalmar län. Naturvårdsverkets nya riktlinjer för skyddsjakt på varg innebär att skyddsjakt kan beviljas efter två angrepp, i stället för som tidigare fyra angrepp. De enklare reglerna har länsstyrelsen i Kalmar följt i sitt beslut som senare överklagades av föreningen Nordulv.

Rättspraxis

Jakten stoppades tillfälligt, och nu har förvaltningsrättens dom kommit. Länsstyrelsens beslut upphävs.

”Förvaltningsrätten konstaterar att riktlinjer från myndigheter inte är tvingande lag men att riktlinjer kan ge en viss vägledning kring hur olika begrepp ska tolkas och tillämpas. Enligt domstolens bedömning kan emellertid en uppdatering av riktlinjer med en generösare tolkning av kriteriet allvarlig skada inte per automatik medföra att domstolspraxis som har utvecklats vid överprövning av ärenden om skyddsjakt kan åsidosättas. Vid domstolens prövning av ett överklagat beslut är utgångspunkten att en bedömning ska göras utifrån det överklagade beslutets förenlighet med gällande lagstiftning och praxis på området”, skriver rätten i domen.

Inget tydlig samband

Förvaltningsrätten bedömer att de två angrepp som ledde till beslut om skyddsjakt var av mindre omfattning. Rätten anser heller inte att förutsättningarna som beskriver risken för fortsatt allvarlig skada i området som uppfyllt.

Dessutom har länsstyrelsen enligt förvaltningsrätten inte, med hänsyn till syftet med beslutet, lyckats konkretisera och beskriva ett tydligt samband mellan åtgärden och det förväntade resultatet av skyddsjakten för att förhindra allvarlig skada.

Inavlade

Rätten bedömer också i domen att det kan finnas risk för att en så kallad F1:a, en genetiskt viktig varg, dödas under skyddsjakten och hänvisar till de problem med inavel som den skandinaviska vargstammen har.

Oeniga i beslut

Till saken hör att rätten inte var enig i sitt beslut. En av de tjänstgörande nämndemännen gick emot domstolsbeslutet och ansåg att överklagandet skulle avslås, med hänvisning till att skyddsjakten borde genomföras för att skydda fårnäringen i området från allvarlig skada.

Domen kan överklagas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev