Samuel Persson, som är jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, arbetar också med projekt Vinginsamling. Förhoppningen är att vingar från 3 000 gäss och änder ska samlas in under nästa jaktår. Foto: Jan Henricson

Vingar samlas in för jakttidernas skull

Jägarnas rapporter om vad som fälls under jaktåret, den så kallade avskjutningsstatistiken, är viktig information för viltövervakningen och i förlängningen för jakttiderna. Nu kan fågeljägarna bidra med ­ytterligare kunskaper genom att klippa vingar av fällda gäss och änder och skicka dem till Jägareförbundets projekt Vinginsamling.

Projektet, som inleddes förra året, är inte unikt för Sverige. Andra europeiska länder har genom att studera vingar samlat fakta från fågeljakten i flera år, och andra länder tar nu efter.

– I Danmark har man genom sin mångåriga vinginsamling en stor kunskapsbank om vilka fåglar som skjuts under jakterna. Det är deras arbete vi nu tar efter i Sverige, säger Samuel Persson, jaktvårdskonsulent i Östergötland och biträdande projektledare för vinginsamlingen. 

Större krav

Bakgrunden till projektet, som finansieras genom Naturvårdsverket och drivs av Svenska Jägareförbundet, är de allt större krav som ställs på att jakt och jakttider är underbyggda med fakta. 

– Vi jägare vet att det till största delen är ungfåglar som skjuts under våra jakter. Men det räcker inte att vi säger att det är så, det måste understrykas med fakta, säger Samuel Persson.

En vinge från varje fälld fågel klipps av vid axelleden så att skulderfjädrarna kommer med. Foto: Jan Henricson

Vingarna samlas alltså in för att bestämma fällda fåglars ålder. Dessutom måste resultaten dokumenteras på ett korrekt sätt.

– Genom det kan vi påvisa att fåglarna vi skjuter inte påverkar populationernas utveckling. På senare år har sjöfåglarna, som ju migrerar mellan länder, väckt ett allt större intresse för gemensamt förvaltande åtgärder. För närvarande är man särskilt intresserad av utvecklingen för kricka och bläsand, säger Samuel Persson.

Änder och gäss

Den svenska vinginsamlingen sker från samtliga jaktbara arter av gäss och änder. Projektet vill av förklarliga skäl inte ha in vingar från jakter på utsatta änder.

Under förra året samlades 1 500 vingar in. Målet för nuvarande jaktår är 3 000 vingar, för att tillförlitligheten i den övergripande åldersbestämningen av fällda fåglar ska bli större.

– Som en jämförelse fick man i Danmark in 15 000 vingar förra jaktsäsongen, så vi har gott hopp om att kunna öka här. Svenska jägare är angelägna om att bidra till forskning och övervakning, särskilt när de vet att det görs för att bevara deras jakt, säger Samuel Persson.

Från hela landet

Vingar samlas in från fågeljakter i hela landet. Kanske blir det av förklarliga skäl fler från den södra delen, men för att åldersbestämningen ska bli så korrekt som möjligt är man angelägen om geografisk spridning.

Fågeljägare som är intresserade av att delta i insamlingen uppmanas att höra av sig till projektet på mejladressen vinginsamling@jagareforbundet.se för instruktioner om hur de ska gå till väga när vingarna ska levereras.

– Det kan vara att de lämnar vingar på särskilda uppsamlingsplatser, eller att de får förpackningsmaterial och kuvert för att skicka vingarna till oss, säger Samuel Persson.

I samband med att vingarna lämnas ska också uppgifter om art, plats och när jakten ägde rum bifogas. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev