Eric M Runesson, ordförande i Renmarkskommittén, vill inte göra något som kan påverka en annan rättslig prövning. Frågan tas upp under måndagens möte. Foto: Lars-Henrik Andersson

Fjälljaktsutredaren: ”Kommittén avgör – inte jag”

Eric M Runesson säger att frågan om LTU-forskarnas eventuella besök ska diskuteras på kommande kommittémöte. 

Eric M Runesson säger att Renmarkskommittén vid sitt sammanträde på måndag 11 mars kommer att avgöra om LTU-forskarna ska få möjlighet att besöka kommittén och berätta om sin forskning.

Vilken är din inställning i frågan?

– Om jag uppfattat det rätt, och det är inte säkert jag har det, kommer den (LTU:s rapport, reds. anm.) att utgöra en del av bevisningen i en pågående rättegång. Normalt tar man upp bevisning i rättegången och bevisningens betydelse värderas av domstolen. Renmarkskommittén är ingen domstol. Risken är att det ses som ett föregripande av bevisupptagning som domstolen ska göra. Det får vägas mot intresset att forskarna besöker oss, säger Eric M Runesson och fortsätter:

– Deras rapport är offentlig så deras besök måste ju tillföra någonting mer, med frågor och svar och då börjar det dra mot en verksamhet som domstolen ska ägna sig åt. Men det får vi diskutera. Det är inte jag som ska bestämma det här.

Risken är att det ses som ett föregripande av bevisupptagning som domstolen ska göra.

Erik m runesson

I Renmarkskommittén sitter nio parlamentariker. Om man sett till hur partierna röstat i andra frågor i kommittén, kan det bli en jämn omröstning i frågan om forskarnas eventuella möjlighet att prata inför kommittén.

Liberalerna kan avgöra

Om Socialdemokraterna röstar för att forskarna ska komma till kommittén, likaså Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna kommer det bli fem lika i en omröstning. Ordförande Eric M Runesson har utslagsröst.

Om Liberalerna väljer att rösta med ovanstående partier så kommer den koalitionen få majoritet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev