Fransk hjärtmask ökar hos hund

Foto: Jan Henricson

Allt fler fall av fransk hjärtmask rapporteras nu in till Jordbruksverket av landets veterinärer.

2015 rapporterades det in 11 fall av fransk hjärtmask hus hund. Det kan jämföras med fyra år 2014. Aldrig tidigare har det anmälts fler än fem fall av landets veterinärer. Det var 2013 och fallen var utspridda från Skåne upp till Västernorrland.
Hittills i år har ett fall rapporterats från Skåne.
De 11 fallen förra året upptäcktes i samma län som tidigare (se tabellen), förutom att Norrbotten har tillkommit med ett fall.

Rapporterade fall av fransk hjärtmask 2015

Län Antal
Norrbotten 1
Västernorrland 1
Jämtland 1
Stockholm 2
Östergötland 1
Västra Götaland 4
Skåne 1

Två av de senast upptäckta fallen var unghundar av jakthundsraser där den ena förutom fransk hjärtmask också var angripen av lungmask (Crenosoma vulpis), skriver Veterinärmagazinet.

Skånsk undersökning
– Jag tror att vi kommer hitta fransk hjärtmask hos allt fler hundar i Sverige de kommande åren, sa veterinär Fanny Mauritzson för ett år sedan i en intervju med Svensk Jakt.
Hon hade då just avslutat en undersökning av förekomsten av fransk hjärtmask hos skånska jakthundar, dock utan att hitta någon hjärtmask.

Slicka på snigel
För att en hund ska bli infekterad måste den äta eller slicka på en snigel (eller eventuellt en groda eller padda) som varit i kontakt med infekterad räv- eller hundavföring. Inkubationstiden från smitta till symtom är sex–åtta veckor.
Masken lever i höger sida av hjärtat och lungartärerna på den smittade hunden eller räven. Men larverna kan också ”vandra fel” och hamna till exempel i hjärnan, ögonen, levern eller njurarna.
Vanliga symptom är att hunden får hosta, drabbas av motionsintolerans och tung andning. Avmaskningsmedel måste ges under en lång tid för att ta död på maskarna, en ”vanlig” avmaskning räcker inte.

Fakta

• Sniglar är mellanvärd för fransk hjärtmask.
• Veterinärerna har anmälningsplikt till Jordbruksverket när fransk hjärtmask diagnostiseras.
• Parasiten smittar inte till människor.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst