Statistik bekräftar: Vildsvinsstammen fortsätter minska
Rapporter från jägare och slutsatser som dragits av Jägareförbundets jaktvårdskonsulenter – att vildsvinsstammen fortsätter att minska – bekräftas av ny statistik från SVA. Antalet trikinprover utförda vid landets laboratorier fortsätter att minska och är nu under 100 000.
Under åren fram till 2020 ökade antalet trikintester utförda vid landets auktoriserade laboratorier i stadig takt, till dryga 160000. Sedan bröts trenden.
Den fortsatta nedgången i vildsvinsstammen bekräftas nu av siffror som sammanställts vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Under 2023 utfördes 98 365 trikinprov på vildsvin. En minskning från 113 803 året innan.
Antalet utförda trikintester vid auktoriserade laboratorier de senaste åren
- 2019: 138 374 tester.
- 2020: 161 072 tester.
- 2021: 130 826 tester.
- 2022: 113 803 tester.
- 2023: 98 365 tester.
Enligt Jägareförbundets biträdande riksjaktvårdskonsulent Anders Nilsson bekräftar siffrorna från SVA uppfattningen att vildsvinsstammen fortsätter att minska.
– Siffrorna från trikintester som rapporteras på kalenderår överlappar avskjutningsstatistiken som följer jaktåret. Genom SVA:s siffror ser vi att stammen har fortsatt att sjunka efter första halvåret 2023, säger Anders Nilsson. Sedan tidigare år vet vi att avskjutningsstatistiken och antalet trikinprov följer varandra väldigt väl.
– Att vildsvinen fortsätter att minska är ingen överraskning. De rapporter vi får in från jägare och jaktvårdskonsulenter i vildsvinslänen talar om att allt färre vildsvin fälls under jakterna.
Fyra år i rad
Den fortsatta nedgången klargör också att tillåtna jaktmetoder och långa jakttider är tillräckliga för att reglera vildsvinsstammen.
– Det här visar att kraven från LRF på andra jaktmetoder, ofta etiskt tveksamma som att använda drönare och skjuta kultingförande suggor, definitivt inte behövs. Jägarna har i fyra år på raken minskat vildsvinsstammen, med 40 procent. Och nedgången fortsätter, säger Anders Nilsson.
Jaktbar stam
Han beskriver en situation där det i vissa områden fortfarande finns vildsvin, medan det i andra är i princip tomt.
– Det finns all anledning för jägare och markägare att börja diskutera hur de vill ha det med vildsvinen i framtiden. Ska man slå vakt om en jaktbar stam med åtgärder för att skydda jordbruket, eller ska vildsvinen tas bort helt och hållet? Det råder ingen tvekan om att det går att skjuta ner vildsvinsstammen, säger Anders Nilsson.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.