Nytt salmonellafall hos vildsvin har påträffats
Ett nytt fynd av salmonella, av typen Salmonella choleraesuis, har gjorts hos vildsvin i Östergötland.
Svensk Jakt har tidigare rapporterat om fynd av Salmonella choleraesuis bland vildsvin.
Salmonellafall av den aktuella typen har tidigare gjorts i bland annat Skåne, Sörmland, Halland och Östergötland.
Nu har ett nytt fall konstaterats vid Vikbolandet i Östergötland.
Vita fläckar
Jonas Malmsten, expert inom veterinärmedicin på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, välkomnar därför att fler jägare skickar in prover i det aktuella området men även från Småland och Västergötland där det fortfarande finns vita fläckar.
Att äta kött från ett vildsvin som har påträffats med salmonella är enligt SVA inte farligt. Så länge djuret visat ett friskt beteende och köttet tagits tillvara och tillagats på ett lämpligt sätt, går köttet att äta. Många jägare har dock uttryckt oro för att vildsvinsstammens minskning kan bero på den aktuella salmonellan men något sådant samband har inte gått att fastställa.
Rapportera
– Det går inte påpeka för många gånger hur viktigt jägarnas rapportarbete är och hur bra de gör detta. Vi är mycket tacksamma för detta, säger Jonas Malmsten.
Alla vildsvin som hittas döda eller sjuka ska rapporteras till SVA på rapporteravilt.sva.se.
För att få exakt bild av hur många vildsvin som hittills testats och uppvisat salmonella kan man besöka SVA:s hemsida.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.