SCA flaggar för ökad älgavskjutning om årets mål inte uppnås
Avskjutningsmålen lär inte uppnås i Norrbotten. Nu kan det bli aktuellt att skjuta fler älgar kommande år, enligt Roland Saitzkoff, chef för SCA:s viltförvaltning.
Avskjutningsmålen som Norrbottens läns sex förvaltningsgrupper har satt kommer inte att uppfyllas.
Och det med en bred marginal.
Trots att det återstår en och en halv månad av älgjakten.
– Glappet är för stort nu för att det ska ha någon chans att komma upp i samma nivåer som tidigare. Så det kommer att bli en rejäl sänkning, säger Roland Saitzkoff, chef för SCA:s viltförvaltning till Norrbottenskuriren.
6 300 fällda
Saitzkoff mötte i tisdags Jägareförbundet för att diskutera avskjutningsmålet som i år sattes nära 11 000 i Norrbotten.
Hittills har drygt 6 300 fällda älgar har rapporterats in. Älgobsen pekar dock mot att älgstammen ökat i fem av sex älgförvaltningsområden. Det visar sig även att älgen löper lägre risk att bli skjuten om den kommer i pass, ko, tjur som kalv.
– Det visar på ett mänskligt beteende, jägarnas vilja att faktiskt skjuta älg. Den är lite lägre i år, säger Saitzkoff till tidningen.
Snön påverkar
Den totala avskjutningsplanen har sänkts, men den lär ändå inte uppnås. Till viss del kan det kanske även skyllas på den tidiga snön.
– Vi tappade i princip en månad jakt. Så det är en kombination som gör att tappet blir så stort, men självklart är det till viss del jägarnas vilja att hålla igen lite. Man kan inte nog betona att det inte bara är jägarna som bestämt sig för att inte skjuta älg, det finns många som gärna hade gjort det – men tyvärr satte snön stopp.
Toppar och dalar
Nu flaggas det för att en ökad avskjutning kan bli aktuellt kommande år.
– Vi markägare vill inte ha jättehöga toppar och jägarna vill inte ha väldigt låga dalar. Jag vet inte hur mycket man kommer försöka driva på. Men risken ökar att man, för att undvika en brant stegring, måste skjuta lite fler. Så det bästa är att man någorlunda fyller planerna, säger Saitzkoff och påpekar att SCA inte vill sänka älgstammen överallt utan att det handlar om att göra lokala anpassningar.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.