
Älgstammens storlek avgörs till stor del genom jägarnas inställning, skriver debattören. Foto: Ingemar Pettersson
Å ena sidan finns skogsbruket som hävdar betesskador för miljardbelopp, åberopandes statistik och forskning som pekar på en ödesmättad framtid.
Allt är älgens fel och inte en effekt av omläggning av återbeskogningen som gjort att gran planterats på tallmarker under decennier. Nu ser vi effekterna. Den lilla tallskog som finns får påhälsning om det så det bara finns en älg på tio tusen hektar i vinterstam.
Å andra sidan har vi Svenska Jägareförbundet som påvisar motsatsen, åberopandes de dystra resultaten från spillningsinventeringar, älgobs, slaktvikter, etcetra.
Sist men inte minst kommer jägarkåren som ska förhålla sig till utsagorna från de starka intressenterna. Allra knepigast blir det för jägaren som också är skogsägare.
Jägarna ska följa anvisningar från länsstyrelserna, hålla ihop sina jaktlag med alla åsikter som där finns, ha en meningsfull fritid/livsstil och dessutom få närproducerad mat att njuta av.
Då kan man fråga sig om jägarkåren är lågt begåvad. För det är nog inte svårt att ta till sig alla bevis om att älgstammen är på väg ned både i storlek och kvalitet, samtidigt som det finns varg i snart nog alla områden.
Är det någon som på fullt allvar tror att jägarna, som ska sköta avskjutningen inte sänker bössan när det kommer en älg, för att det ska bli någon älgjakt i framtiden. Inte bara i år utan kanske flera år framåt.
Älgstammens storlek avgörs till stor del genom jägarnas val att skjuta och vargstammens storlek. Vi jägare är inte helt tappade bakom en vagn. Vi ser hur illa det är och tar våra beslut därefter.
Skogsbolagens synpunkter och länsstyrelsens anvisningar blir möjligen diskussionsunderlag vid samlingen kring elden.
Sänk vargstammen till det som är politiskt beslutat. Se till att föryngra med tall där sådana ska växa.
Älgförvaltning är långsiktig vård av ett kulturarv och en livsstil, den omsätter också miljardbelopp.
Tro inte att vi jägare inte förstår vår älgstams eget bästa, det är ju den vi lever efter.
Magnus
Engagerad jaktledare
Delta i debatten
- Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
- Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
- Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
- Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
- Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
- Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
- Debattartiklar som skrivs i organisationers, myndigheters, politiska partiers, etc, namn måste också undertecknas av en företrädare.
Exempel:
Fransbygdens jaktvårdsförening
genom ordförande Kalle Karlsson