Svinpest: ”Enstaka levande vildsvin kvar”

Jägarna fortsätter arbetet med att kartlägga utbrottet av den afrikanska svinpesten. Snart kan de få hjälp i sitt sökarbete av en avancerad drönare.

På lördagen slöt ett 60-tal jägare upp och hjälpte till. På söndagen deltog 30 jägare i sökandet.

– Vi sökte av ett område i och utanför det planerade stängslet. Glädjande är att inga döda vildsvin hittades, berättar Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Lars Björk.

Jägarna har återupptagit sökandet i det område där de döda vildsvinen tidigare har hittats.

Fagersta.

De har gjort nya fynd av döda vildsvin i samma område.

– Det märks att vildsvinsstammen har gått ner kraftigt nu i det smittade området. Det finns enstaka levande vildsvin kvar. Bara ensamma djur, det är inte frågan om några flockar, berättar Lars Björk.

– Det är i sammanhanget en jäkla tur att jägarna redan hade skjutit ner vildsvinsstammen i området. För två år sedan sköts 3,3 vildsvin per 1 000 hektar. Det senaste året, innan pestutbrottet, sköts preliminärt 2,3 vildsvin på samma yta, fortsätter han.

En vardag

Arbetet med att kartlägga utbrottet av den afrikanska svinpesten i Fagersta börjar så smått bli en vardag. Måndagar och tisdagar är vilodagar men på onsdagsmorgonen kom återigen ett antal jägare för att fortsätta sökandet efter kadaver. Nästa vecka kan dock bli lite av en special. Då är det älgjakt.

– Även om jägarna i det här området har förlorat sin älgjakt på grund av pestutbrottet är det många av dem som blivit inbjudna till andra platser för att jaga, berättar Lars Björk.

Utestänger jägare

Men det finns även lokala jägare som drabbats genom att bli uteslutna från andra jaktmarker, utanför restriktionszonen.

– Jag har varit i kontakt med hundförare från det smittade området som inte längre får komma och jaga på andra platser. De hade tidigare planerat att hundförare skulle komma, men de har blivit avbokad efter smittoutbrottet.

Inget stängsel

Det är sedan tidigare klart och bestämt att ett mindre område inom restriktionszonen ska stängslas in. Än har dock inget stängsel setts till.

– Jag hoppas att det arbetet blir klart så fort som möjligt, det är angeläget, säger Lars Björk.

Drönare

Likaså ska en drönare av avancerad modell fraktas till Fagersta. Försvaret har gett klartecken till detta och drönaren ska användas i sökandet efter vildsvinskadaver samt även ge en bättre bild över hur tät vildsvinsstammen är i området.

– Drönaren ska tydligen ha en så vass värmekamera att den känner av värmen från fluglarverna som finns på vildsvinskadavren. Eventuellt kan den även fånga upp värmen i processen som sker i kadavren när de bryts ner. Vi får se vad den klarar av när den kommer hit, berättar Lars Björk.

Fällor

Klart är också att det kommer två stora vildsvinsfällor av märket Pig Brig som ska användas i det smittade området. Naturvårdsverket har gett dispens för fällorna som i sinom tid ska sättas ut i markerna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev