I ett brev till Jordbruksverket föreslår Karl Hedin och de verkställande direktörerna för hans dotterbolag alternativ som gör att viss skogsavverkning kan bedrivas inom den smittade zonen. Foto: Pia Nordlander

Industriledare föreslår alternativ till förbud inom smittad zon

Företagsledarna vid AB Karl Hedins sågverk uttrycker i ett brev till Jordbruksverket stor oro för följderna av ett totalt förbud mot skogsbruk inom den stora skyddszon som inrättats i Fagersta och intilliggande kommuner. Man föreslår alternativa lösningar som skulle möjliggöra viss skogsproduktion.

I brevet uppskattar man att AB Karl Hedin årligen avverkar cirka 200.000 kubikmeter inom det avgränsade området, vilket innebär 25 procent av företagets årliga avverkning. 

I förlängningen kommer det att innebära produktionsbegränsningar och att antalet anställda begränsas till tillgänglig råvara, skriver man.

Omfattande avverkning

Inom hela området uppskattas den totala avverkningen uppgå till mellan 300.000 och 400.000 kubikmeter (fub: fast under bark), fördelat på skogsägare och andra skogliga aktörer. Dessutom utförs en mängd skogsvårdande åtgärder.

Brevskrivarna säger sig förstå allvaret i situationen, och har inga synpunkter på andra restriktioner, men om det under en längre tid råder förbud mot alla typer av skogsbruksåtgärder inom den smittade zonen får det allvarliga konsekvenser för skogsskötsel och industriproduktion.

Företag i konkurs

I ett antal punkter listar man vad myndigheterna måste göra, och vad ett totalt förbud mot skogsavverkning och skogsvård innebär om det består:

• Skogsentreprenörer måste få stöd för att inte gå i konkurs. 

• Timmertransportörer måste få stöd för att inte gå i konkurs.

• Detsamma gäller drabbade lantbrukare i området.

• Redan avverkat virke som ligger i skogen och vid bilväg blir förstört och blir yngelhärdar för barkborrar.

• Den barkborreskadade skog som redan finns kommer att utlösa nya angrepp och förstöra ytterligare skogsmark.

• Brand kan uppstå som kräver omedelbar insats.

Vildsvin som skjuts inom det förslagsställarna kallar Zon 2 ska destrueras. Foto: Kenneth Johansson

Stängsling omgående

Brevskrivarna, de verkställande direktörerna vid AB Karl Hedins dotterbolag, tillsammans med styrelseordföranden Karl Hedin, ger också Jordbruksverket ett förslag på vad som kan göras för att underlätta situationen.

I stället för att ha ett stort skyddsområde föreslår man att det delas upp i zoner. 

Förslaget är detaljerat men sammanfattningsvis kan man säga att Zon 1 stängslas in omgående (parat med naturliga stängsel och hinder), något man erbjuder sig att vara behjälplig med. Inom denna zon får inga skogliga verksamheter pågå. 

I förslaget ingår att avfallsstationen i Fagersta ska stängas, att övriga åtlar i området tas bort och att vildsvin skjuts endast vid avfallsstationen.

Rutiner och regler

Inom Zon 2 ska pyrschjakt bedrivas, med efterföljande destruktion av fällda vildsvin. 

I Zon 2 ska slutavverkning och gallring tillåtas, men inga manuella åtgärder. I det man kallar Zon tre tillåts samtliga skogliga åtgärder. 

Rutiner tas fram med regler som skogsentreprenörerna måste följa. Exempel på det är att skogsmaskiner måste saneras när de lämnar Zon 2 och 3.

Man föreslår en löpande utvärdering och att zonerna, som bifogas brevet utritade på karta, anpassas beroende på utvecklingen.

Brevskrivarna efterfrågar också löpande dialog med myndigheten och vill få förtydliganden av delar av beslutet.

Samtliga artiklar om utbrottet av afrikansk svinpest hittar du här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev