Svenska Kennelklubben kommenterar nu Renmarkskomommitténs delbetänkande. Foto: Kjell-Erik Moseid

SKK om fjälljakten: ”Ser med oro på det budskap som framförs”

Nyligen lämnade Renmarkskommittén över sitt delbetänkande i den så kallade fjälljaktsutredningen. Svenska Kennelklubben meddelar nu att de ser med ”oro på budskapet”.

Delbetänkande som ni lämnats in av Renmarkskommittén, med ordförande Eric M. Runesson i spetsen, föreslår att staten via länsstyrelsen fortsatt ska upplåta småviltsjakten på statens mark ovan odlingsgränsen – men bara till dess att uppdraget enligt plan slutredovisas i maj 2025.

Samebyarnas rätt

I ett pressmeddelande skriver Svenska Kennelklubben att ”Renmarkskommitténs ordförande Eric M. Runesson, ledamot av Högsta domstolen, skriver redan nu på Dagens Nyheters debattsida att Girjasdomen sannolikt innebär att Lapplands samebyar har rätt att bestämma över småviltsjakt och fiske och annan verksamhet som berör hundägare, på sina områden”.

Oroliga för medlemmar

I samma text framhålls att klubben tidigare uttryckt sin oro för att kommittén ska fatta ett beslut som ”ensidigt gynnar en part, medan andra medborgares intressen inte beaktas alls”.

– Vi är oroliga att våra medlemmars tillgång till naturen ska begränsas. En stor del av våra medlemmar bor och verkar inom de aktuella områdena, därutöver tillkommer alla de som årligen tillbringar tid, med eller utan hund, i vår fjällvärld. Om resultatet blir i enlighet med Girjasdomens utfall äventyras träning, avelsprov och småviltsjakt med i hund i renbetesland, säger Svenska Kennelklubbens vd Kees de Jong i pressmeddelandet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev