Varg som sköts på skyddsjakt i Voxna, en hane på 27 kilo. Foto: Privat

Tredje skyddsjakten – tredje fällda vargen

Det gick återigen snabbt när länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt. Natten till måndagen sköts en tredje varg i närheten av Voxna, Hälsingland.

Det var på fredagen som Länsstyrelsen i Gävleborgs län för tredje gången i år beviljade skyddsjakt på varg i området runt Gammel-Homna.

Vid de tidigare två tillfällena sköts vargar bara timmar efter besluten. Även den här gången gick jakten snabbt för natten till måndagen sköts en varg på vakjakt.

– Skyddsjägarna hade vargen på kornet även natten till söndagen, men valde att avstå från skott den gången, berättar Sone Persson, naturbevakare för länsstyrelsen.

Den fällda vargen är en mager hanvarg.

Gammel-Homna.

Alla tre skyddsjakterna har beviljats efter att vargar uppvisat ett synnerligen närgånget beteende. Den 27 juni dödades en tacka i området och vargen som nu skjutits fälldes intill fårhagen.

– Vargen har varit i det området de senaste en eller två veckorna. Den har jagat katter och fångats på bild av en massa olika kameror. Så fort det kom ut får i en hage i området gick vargen in i hagen och dödade ett av dem, säger Sone Persson

Innan skyddsjakterna drog igång visade dna-analys av spillning att det sprang omkring åtminstone tre ungvargar från reviret Loberget inne i byarna.

Från börjas sågs också tre vargar ihop men i takt med att vargar skjutits på skyddsjakt har gruppen minskat i samma takt. Dna från de första två fällda vargarna visar också att det är ungvargar från Loberget som skjutits.

Problemen upphör?

Det återstår att se om problemen med närgångna vargar nu upphör i Gammel-Homna, Voxna och byarna runt omkring.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev