Spårskolan: Den bästa träningen

Missa aldrig chansen att träna hunden spåra på riktiga djur. Gå på spåret en bit innan skottplatsen och låt den spåra fram till det döda djuret. Foto: Malou Kjellson

Missa aldrig chansen att träna ”på riktigt”. Om du till exempel skjuter en bock och den går undan en bit innan den lägger sig, så har du ett perfekt träningstillfälle.

Hämta hunden och låt den ta sig an spåret innan skottplatsen. Vid skottplatsen gör du en skottplatsundersökning och sedan spårar ni vidare till den döda bocken. Det här går att träna även om man har forslat bort djuret, räntan blir ett naturligt spårslut.
Lägger sig djuret direkt på skottplatsen så kan du alltid släpa bort det en bit innan du hämtar hunden.

Friskt vilt

Ett eftersök behöver inte alltid vara på ett skadat vilt utan kan också vara ett så kallat kontrolleftersök, det vill säga att man spårar för att bekräfta att djuret är oskadat. En spårhund måste därför kunna spåra även friska djur.
Om du ska träna detta så välj ett ensamt djur och vänta några timmar efter observationen innan du går spåret. Här finns ju inget spårslut, men det är bara att avbryta lugnt och odramatiskt och belöna ett bra spårarbete.
Det är ett bra spårarbete som ska belönas, inte att du efter ett antal korrigeringar styrt hunden till spårslutet.
Även vid eftersök på skadade djur kan det hända att man faktiskt inte hittar djuret, så en spårhund måste klara av att spåra utan spårslut också.

Annan hund

Träna också gärna att ibland gå ett spår som en annan hund redan gått. Det kan vara efter ett riktigt eftersök, men också ett konstlat blodspår. Det är ju inte helt ovanligt att en eftersöksjägare får ta över där andra misslyckats.

Malou Kjellsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst