
Jag ser med stor oro på att ingenting görs åt skarv- och sälproblemen, skriver debattören. Foto: Kristoffer Pettersson & Niklas Liljebäck
Svenska yrkesfiskare är i dag en av landets mest utsatta yrkesgrupper. Läget är katastrofalt och behovet av positiva nyheter är enormt.
Jag bedriver fiske med passiva redskap i Mälaren och ser problem med bestånden. Orsaken enligt mitt sätt att se på saken är skarven.
Stora skarvkolonier dammsuger sjöarnas fiskbestånd utan att något görs åt saken.
Stor oro
På samma sätt är sälen ett problem längs kusterna. Det är inte något trålfiskes fel att det inte finns fisk i Mälaren, för där trålas det inte!
Jag ser med stor oro på att ingenting görs åt skarv- och sälproblemen. Alla i verkligheten vet att skarv och säl innebär mindre, mycket mindre, fisk.
Skarv och säl äter nämligen stora kvantiteter fisk. För att inte säga enorma kvantiteter fisk.
Kan ge mat till alla
Genomsnittsåldern bland svenska fiskare är hög, ja för hög och åtgärder för att säkerställa en ny generation yrkesfiskare behövs verkligen.
Yrkesfisket förser befolkningen med fisk och i en krissituation skulle fisket likt under andra världskriget kunna förse hela befolkningen med mat.
Det finns kanske behov av att säkerställa att denna möjlighet till försörjning finns kvar?
Ingen belastning
Fisket skulle kunna bidra till att höja landets självförsörjningsgrad, eller är det meningen att all fisk ska importeras?
Som ung yrkesfiskare möts jag av motstånd överallt – detta synsätt måste förändras.
Jag är en livsmedelsproducent som bidrar till samhället och inte någon belastning.
Alexander Vidlund
Yrkesfiskare