Jägarna lämnade in en plan de själva inte ansåg stämde med verkligheten. Men den godkändes. Foto: Roland Svensson & privat

Del 2: Jägarna ”överdrev” plan – som godkändes: ”Visar att vi i princip ska utrota älgstammen”

Premium

För att bevisa sin tes om att länsstyrelsen inte har tillräcklig kunskap att förvalta älgstammen hållbart lämnade jägarna in en ”överdriven” skötselplan. Trots att målen inte nåtts på flera år nära på dubblade de sitt eget avskjutningsmål. Men myndigheten godkände utan några större krusiduller.

När den svenska älgstammen minskar höjs allt fler upprörda jägarröster runt om i landet.
Samtidigt kämpar markägarsidan med att nå de skogliga målen.
I den här artikelserien får jägare, myndigheter, markägare och forskare göra sina röster hörda. För förvaltningen är komplex – och svaren många. Frågorna kanske än fler.
Ingen tycks göra fel – men blir det rätt?

 

Avskjutningsnivåerna dalar kraftigt, enligt Svenska Jägareförbundets prognos. En älgstam i fritt fall, har uttryckts i samband med att den diskuterats.
I Öster Ljusnans och Långvinds älgförvaltningsområden har jägarna fått nog och kallade länsstyrelsen till ett krismöte.

Ifrågasatte arbetet

Där ifrågasattes bland annat myndighetens kunskap kring just älgförvaltning. Målen för betesskador menar man är nådda sedan några år, men anser att den kritiskt låga älgstammen tillåts fortsätta att minskas. Detta på grund av att länsstyrelsen utan frågor godkänner planer som markägarsidan drivit igenom.

– Vi började ifrågasätta hur länsstyrelsen kan godkänna en plan som år efter år bommas med 30 eller 35 procent, säger Stefan Persson, som är ordförande i Boda älgskötselområde.

– Bommar man målet med tio procent är det acceptabelt, men hamnar man på över 30 procent måste kanske älgförvaltningsgruppen se över det – men det gör man inte. Man fortsätter efter en felaktig plan och länsstyrelsen godkänner detta år efter år. Här måste ansvarig myndighet ta sitt ansvar.

Lämnade in påhittad plan

För att bevisa sin tes och ge tyngd åt sitt påstående bestämde sig jägarna för att göra en ny skötselplan där avskjutningsmålet nära på fördubblades.

Under 2020 sköts nämligen 29 älgar av de totalt 38 som planen tillät.
När den nya planen lämnades in året därpå ökade jägarna avskjutningsmålet till 61 älgar, trots att de året innan alltså bara nått 76 procent av målet.

– Vi lämnade in en plan som låg i nivå med närliggande älgskötselområde, där det bedrivs avlysningsjakt under hela jaktsäsongen.

 

Med argument om att jägarna skulle jaga fler dagar än tidigare gick planen igenom, menar Stefan Persson. Foto: Kjell-Erik Moseid

”Jaga fler dagar”

Stefan Persson berättar att planen först lämnades in till älgförvaltningsgruppen, som godkände den. Därefter lämnades den in till länsstyrelsen.

– De (länsstyrelsen, reds. anm.) tyckte att vi hade skickat in en för hög plan i förhållande till avskjutning och tidigare plan. Det kan man ju hålla med om, säger Stefan Persson och skrattar lite uppgivet.

– Jag hade naturligtvis också frågat ”om ni har skjutit 29 älgar nu, varför ska ni skjuta 61 nästa år?”. Svaret blev att vi skulle jaga fler dagar.

Bestört av beslut

Med det svaret godkändes planen, till jägarnas stora förtret. Men blev de förvånade över beslutet?

– Både ja och nej. Man blev mer bestört över att de inte förstod att det här var helt galet – riktigt galet, säger Stefan Persson.

– Det jag är mest förskräckt över är att man inte har kunskapen och att man inte säger åt oss att göra om planen – för att den ser helt orimlig ut. Man nöjer sig med svaret att ”vi ska jaga fler dagar”. Men vad ska vi jaga när det inte finns älg?

 

Länsstyrelsen godkände när den motiverades med mer jakt – samtidigt som jägares och markägares motstånd mot planen var lågt.

Ingen ny plan behövdes

Planen missades med 49 procent och jägarna ansåg att testet fyllt sitt syfte. Året därpå, 2022, lämnades därför en ny plan in, som jägarna själva ansåg vara mer verklighetsförankrad.
Den här gången ville jägarna bara skjuta 24 älgar – men fick nej av länsstyrelsen.
– Nej, vi behövde inte skicka in den eftersom vi redan hade en godkänd treårsplan som sa att vi skulle skjuta nästan 60 djur i år, berättar Stefan Persson.

– Planen visar att vi i princip ska utrota älgstammen, men vi behöver inte göra någon ny.

11 av 58 älgar fällda

Stefan Persson. Foto: Privat

Ytterligare ett år återstår av den planen – om den även efter årets resultat får fortsätta att gälla. För av de i år totalt 58 tilldelade älgarna har bara 11 fällts, och jakten avbrutits i förtid.

– Det här visar på okunskap bland de som sitter med älgförvaltningen på ansvarig myndighet. Jag har påtalat det många gånger, att de måste börja lyssna på jägarna som är ute i skogen och inte bara titta på siffrorna. Jägarna lägger avvikande mening, men blir nedröstade genom ordförandeposten i älgförvaltningsgrupperna. Sedan godkänns den inlämnade planen av länsstyrelsen. Bara för att det ser bra ut i teorin, men i verkligheten är helt åt skogen.

 

Ni tycker att förvaltningsplanerna bygger på felaktigheter, som länsstyrelsen i sin tur godkänner?
– Exakt, så är det.

Planen bygger på verkligheten

Att planerna inte stämmer med verkligheten menar han syns i den ”överdrivna” varianten som de själva lämnade in. Den byggde i grund och botten på förvaltningsområdets plan.

– Vi kopierade egentligen förvaltningsplanen för Öster Ljusnan när det gäller förutsättningarna, och då hamnade vi så där högt.

 

Stefan Persson hoppas att planen och mötet ska få länsstyrelsen att lyssna på jägarna. Foto: Roland Svensson

Köper inte resonemang

Nästa år ska en ny förvaltningsplan lämnas in, men Stefan Persson hyser inte speciellt höga förhoppningar om att det blir någon större förändring.
Han tror att det även framgent kommer att sättas för höga planmål med fortsatt avlysningsjakt. Detta trots att betestrycket är mycket lågt och målen som satts upp av skogsbruket är uppfyllda sedan några år, menar Stefan Persson.

– Länsstyrelsens tjänstemän sa på mötet att de inte har mandat att agera. Det köper jag absolut inte. De kan absolut återremittera felaktiga planer, men de gör inte det. Efter mötet känner vi en klar förhoppning att länsstyrelsens personal har en vilja att det ska bli bra och att de även fått upp ögonen för dessa förvaltnings- och skötselplaner som år efter år kraftigt missar sina uppsatta mål.

– Har även fått klart för mig att det inte hjälper att länsstyrelsen lokalt kanske förstår att de blir bortfintade. Det gäller kanske att man i slutänden får Naturvårdsverket att inse vart vi är på väg med älgstammen, säger Stefan Persson.

 

Har du också något ämne som bör lyftas, hör av dig till Svensk Jakt med läsartips!

 

Har du åsikter om den svenska älgförvaltningen? Gör din röst hörd genom ett debattinlägg!  Mejla: debatt@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev