Pepparrotskött på älgbog

6 portioner

1 kg älgkött från bog eller högrev
2 l vatten
1 tsk salt
2 lagerblad
10 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
1 skalad morot
1 skalad gul lök
Till såsen:
1 dl grädde
1 dl mjölk
5 dl av buljongen från köttkoket
1–3 msk riven pepparrot
smör och vetemjöl till redning (eller 2 msk majsmjöl blandat med en del av mjölken)

Putsa köttet från senor och dela i två eller tre jämna bitar. Koka upp vatten i en kastrull med lock och lägg i köttet. Skumma vid första uppkoket och lägg sedan i lök, morot, salt och kryddor. Låt köttet sjuda under lock till en kärntemperatur på 85–90 grader (cirka 1 1/2 timme). När köttet är färdigkokt, sila buljongen och använd till såsen. Skär köttet i skivor eller tärningar och servera med sås och tillbehör. Du kan byta ut pepparrot mot färska kryddörter eller curry. Kokt älgkött på detta vis kan användas till många rätter, som soppor, grytor, sallader med mera. Om du vill förvara köttet i kyl, lägg det i en plastpåse och häll på en del av buljongen och sug ut luften.

Recept: Staffan Lindström

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst