Sommarens utbrott av fågelinfluensa har nått Gotland. Foto: Kjell-Erik Moseid

Fågelinfluensan sprider sig – har nått Gotland

Nu går även länsstyrelsen på Gotland ut med varning för fågelinfluensa. Smittade och döda fåglar har påträffats i ett område runt Karlsöarna.

Myndigheten uppmanar till försiktighet, och att helt undvika kontakt med döda fåglar och hålla god handhygien.

– Även om risken att viruset smittar människa är låg så är det viktigt att hantera djuren med försiktighet, säger länsveterinär Agneta Karlsson Norström.

 

Döda fåglar

Om du hittar en död fågel kan du rapportera in fyndet till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) via deras digitala formulär: https://rapporteravilt.sva.se.

Sillgrisslor verkar vara särskilt utsatta för smittan, men den kan drabba alla fåglar. Även höns eller andra fåglar i lantbruksbesättningar där ägarna uppmanas att i första hand hålla fåglar inomhus.

Smittan har tidigare konstaterats på Västkusten.

 

SVA:s råd

Ta inte i döda eller sjuka fåglar utan handskar. Om du hittar en död fågel på din mark/tomt som du måste flytta på, ska du ha handskar på dig och gräva ner den på en lämplig plats på din tomt.

Om du får syn på en sjuk fågel ska du låta den vara. Är den smittad av fågelinfluensa går sjukdomsförloppet snabbt och fågeln går inte att rädda. Vilda fåglar med misstänkt fågelinfluensa ska inte tas till veterinär då det kan bidra till ökad smittspridning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev