En vitkindad gås och en pilgrimsfalk funna i Lunds kommun har visat sig smittade av fågelinfluensa, och en vitkindad gås från Gotland har i ett första test visat sig positiv. Foto: Kenneth Johansson

Nytt utbrott av fågelinfluensa i Sverige

En vitkindad gås och en pilgrimsfalk som påträffats i Lunds kommun har visat sig smittade av fågelinfluensa av typen H5N8. Ytterligare en vitkindad gås funnen på Gotland har i en första analys visat sig positiv.

Svensk Jakt Publicerad 10 december 2020 - 16:15

Under hösten har flera rapporter om fynd kommit från olika delar av Europa, och den 17 november konstaterades smitta i en kalkonbesättning i Skåne. Den identifierade varianten orsakar allvarlig sjukdom hos smittade fåglar.

Nu kommer de första fallen bland vilda fåglar och SVA, Statens Veterinärmedicinska anstalt, ser det som sannolikt med flera utbrott under vinterhalvåret.

 

Manar till försiktighet

Fågelinfluensa av typen H5N8 är inte farligt för människor, men det kan inte helt uteslutas att smitta överförs. Vid hantering av döda fåglar bör man därför vara försiktig.

SVA vill ha hjälp av allmänheten för att spåra smittspridningen.

– Tack vare att allmänheten rapporterar och skickar in döda fåglar för undersökning skaffar vi oss kunskap om smittläget för fågelinfluensa. Även om vi nu har hittat fall är det viktigt att fortsatt följa utvecklingen och vi är tacksamma för fortsatta rapporter, säger tillförordnad biträdande statsepizootolog Maria Nöremark på SVA.

 

Längs kusterna

Sett till fåglarnas flyttvägar, fynd i Europa och de fynd som registrerats bedöms smittan i Sverige som relativt utbredd, och då främst i Sveriges kustområden.

Fågelinfluensan har förmodligen kommit med flyttfåglar som exempelvis vitkindade gäss och sprider sig sedan till lokala fågelarter.

Rovfåglar löper stor risk att smittas när de jagar och äter andra fåglar.

Mer information om utbrottet finns på SVA:s hemsida.  

 

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram