Debatt: ”Snabba cash och medlemsjakten”
Vill man framåt är det bra att titta bakåt, annars kommer man kanske inte fram, då det finns faror längs vägen. Svenska Jägareförbundet var tidigare mer av viltets företrädare och därtill också folkbildande på området, i en organisation som då det begav sig hade långt fler medlemmar än i dag.
I dag verkar fokus för Jägareförbundet vara medlemsrekrytering. Där emellan lägger man stor möda på att få behålla bly i ammunition, interna stridigheter, toppstyrning i form av åtgärdsprogram, ”Jakten på framtiden”, och man verkar inte komma ända fram. Man kanske borde titta lite bakåt.
Då fanns det inga snabbkurser i jägarskolan, eleverna blev en naturlig del av den lokala organisationen. Hjärtat klappade nog lite mer för Jägareförbundet, självklart att man skulle vara medlem.
Att bära jägarexamensmärket var inget man kunde göra efter en helg med både teori och praktik.
Stort ansvar
Att bli jägare innebär ett stort ansvar, man ska nämligen bära omkring ett dödligt vapen i skogen. Ibland ensam och vid andra tillfällen med kamrater vid sidan om.
Vapnet har man för att döda vilt, det är detta jakten går ut på. Det ska ske säkert, utföras enligt gällande lagstiftning och med etik. Men kunskapsmässigt så krävs det mer än så för att kunna kalla sig jägare.
Att genomföra en jägarexamsutbildning under längre tid vid den lokala klubben, innebär för eleven många fördelar. Det är kanske här han träffar sin blivande mentor, jaktlag eller till och med blir en del av funktionärstaben, som är nog så viktig för lokalklubbarna. Utbyte av erfarenheter och råd och tips sker också indirekt här.
Ingen allmosa
Att det bedrivs snabbkurser av näringsidkare är mer ett likhetstecken för snabba cash. De arrangerar kurser i första hand för att det är lönsamt, och inte som en allmosa till Jägareförbundet.
Jägareförbundet behöver inte uppmuntra till detta fenomen. Än mindre försvara det. I stället måste förbundet sätta ner foten och ta avstånd från kortkurserna, samt inte själva genomföra något motsvarande.
Stabil grund
Medlemmen är avgörande för en organisation. De lokala klubbarna och kretsarna utgör grundstommen, utan dessa kan inget praktiskt utföras. Medlemmarna rekryteras till största del ute i organisationen, framför allt vid de lokala klubbarna och skjutbanorna, där jägarna samlas.
Där är utgångläget för jakten i form av jaktförberedelser rörande vapendelen, inskjutning och avläggande av prov, och där samlas jägarna.
Det är oerhört viktigt för en organisation att den har en stabil grund att stå på, då kan man växa, stå stadigt.
På lång sikt
Men naturligtvis måste man i sammanhanget säkra underhållet av själva grundmuren så att de förtroendevalda och medlemmarna känner förtroende, stolthet, engagemang.
En väl fungerande organisation behöver inte lägga ner tid, pengar och energi i medlemsrekrytering, den rekryterar av sig själv.
Organisationen ska verka på lång sikt och inte ägna sig åt snabba cash. Den ska ha en stabil grund att vila på, samt vara uppbyggt på delaktighet, förtroende och transparens.
Är vi aktiva inom vår organisation, så gynnar vi medlemmen och medlemsnyttan och stärker den grundmur som verksamheten vilar på.
Lars Petersson
Delta i debatten
Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.