Efter att två älghundar dödats av varg har den pågående älgjakten försvårats avsevärt. Foto i hägn: Olle Olsson

Skogsbolag ansöker om skyddsjakt på två vargar

Premium

Markägarna Sveaskog och Kopparfors ansöker om skyddsjakt på två vargar. Två älghundar har vargdödats under den senaste månaden i det hårt älgbetade området och skogsbolagen vill att vargarna skjuts för att få till en fungerande älgjakt och därmed förhindra allvarlig skada på skog

Det aktuella området där skogsbolagen vill skyddsjaga varg ligger inom Lumshedens älgskötselområde och Ödmårdens älgförvaltningsområde. Enligt den senaste ÄBIN-inventeringen är andelen årsskador på tall 18 procent, vilket enligt Skogsstyrelsen kräver kraftfulla åtgärder.

Stora vargbekymmer – ansökningar om skyddsjakt i tre olika revir

”I ÄBIN-analysen finns en karta där medelvärden för de tre senaste ÄBIN-inventeringarna redovisas för att vägleda älgförvaltningen så att särskilda insatser kan vidtas för att minska skadorna. Området där vargangreppen skett tillhör ett sådant område”, står det i ansökan.

Vargangreppen har, enligt ansökan, lett till att den pågående älgjakten försvårats avsevärt eftersom användandet av löshund är en viktig del av en fungerande älgjakt.

Skogsbolagens bedömning är att jägarna i området har gjort det som går för att undvika att deras hundar ska attackeras av varg. På grund av vargarna bedrivs i nuläget ingen älgjakt i området.

Avslag, avslag, avslag – inga skyddsjakter på varg

”Vid två täta attacker på älghundar med dödlig utgång är det uppenbart att det inte finns någon hundägare som är beredd att ta någon ytterligare risk. Tillgängliga åtgärder för att undvika attacker bedöms otillräckliga. Detta framkom tydligt vid ett avstämningsmöte med jaktledare i Lumshedens älgskötselomårde den 4 november.

Det framkom också tydligt vid mötet att attraktionen att överhuvud taget jaga inom ett område där jakthundar attackeras av varg av många bedöms som obefintligt”, skriver Kopparfors och Sveaskog i sin skyddsjaktansökan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev