Färre avlysta områden är ett av målen med policydokumentet. Foto: Kjell-Erik Moseid

Nytt policydokument ska ge bättre fjälljakt

Länsstyrelsen i Jämtlands län har tagit fram ett policydokument för att göra fjälljakten bättre och minska antalet avlysta områden.

Friktionen mellan fjälljägare och samebyar ska minskas genom ett nytt policydokument som har tagits fram av Länsstyrelsen i Jämtlands län.
De har haft dialoger med alla samebyar under vintern med syftet att förbättra situationen för alla parter inför höstens småviltjakt:
”Ambitionen är att minska antalet avlysta områden, att minska avlysningar som sker med kort varsel och att tydliggöra bedömningsgrunder för beslut för alla parter – såväl samebyar som jägare.”

 

Områden gjorts om

Vissa jaktområden har gjorts om för att en ökad samexistens ska kunna bli möjlig där småviltsjakt och älgjakt kan ske samtidigt.
– Dialogen mellan alla intressen är viktig för att det ska bli så bra det kan för alla. Till exempel så kanske samebyn behöver förlänga sin avlysning med anledning av renskötselåtgärder som försenats på grund av väder och vind, eller så har det gått oväntat bra och vi kan öppna jaktområden tidigare än beräknat, säger Bitti Jonasson, enhetschef vid Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Fjällrådet formerar sig inför viktiga fjälljaktfrågor

Positiv till policyn

Jägareförbundet är positiv till policydokumentet, men ett antal samebyar är kritiska.
Samebyarna är nu ålagda att ta fram en handlingsplan för att visa hur de ska bedriva renskötseln och älgjakten under hösten.
– Rennäringen skulle ha fått vara med att ta fram policyn så att det hade blivit en gemensam policy. De har bland annat inte tagit hänsyn till att renen ska ha betesro. Det hade varit bättre om samebyarna hade fått sköta småviltsjakten som det var förut, säger Nicklas Johansson, ordförande i Tåssåsens sameby till P4 Jämtland.

Region Norrbotten delar ut skattepengar för att utreda fjälljakten

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev