Veteran nykomling i förbundsstyrelsen
PremiumK G Abramsson från Vilhelmina är en av fem nya ledamöter i förbundsstyrelsen. Han hoppas att förbundet i framtiden kan bli bättre på att lyssna och vara tillgängligt för sina medlemmar.
Vi har i en serie intervjuer presenterat de nya ledamöterna i förbundsstyrelsen. Nu har turen kommit till ännu en nykomling men som även kan tituleras som veteran.
K G Abramsson har länge varit aktiv i föreningslivet men även politiskt aktiv för Socialdemokraterna.
Jakten har funnits med sedan barnsben och K G har jagat älg sedan 1968. Första fina jaktminnena är då han i ung ålder lockade på järpe som sedan kunde skjutas med kompisens pappas salongsgevär.
Främst älgjakt
Fågeljakt är alltjämt närvarande men mycket kring engagemanget i dag handlar främst om älgjakt.
– Jag är sedan 35 år ordförande i Tresunds viltvårdsområde. Ett av Sveriges allra äldsta viltvårdsområden som grundades 1942. Det är på
13.250 hektar, i stort sett oförändrat sedan grundandet. Jag är dessutom ordförande i Jägareförbundet Västerbotten sedan 2012, säger K G Abramsson.
Tresunds VVO var nog bland de första viltvårdsområden som tillät småviltjakt under älgjakten.
– Vi har haft det så sedan 1972 och det fungerar hur bra som helst. Många småviltjägare reser hit söderifrån för att kunna jaga hare med sina stövare på ett säkert sätt och utan oro för vargangrepp, säger han.
Suttit i valberedningen
Efter mer än 35 år som politiker och senast som riksdagsledamot mellan 1998 och 2010 ligger nu fokus på familjen och föreningslivet.
Familjen består av fru, fem barn, tio barnbarn och en treårig hund, en korsning mellan finnspets och gråhund.
Nu är det dags att ta plats i förbundsstyrelsen. Han har tidigare suttit i Jägareförbundets valberedning som ordförande.
– Jag har aldrig haft en tanke på att involvera mig i styrelsen. Ville verkligen inte närma mig ett sådant uppdrag, men efter att förfrågningarna från Gävleborg och Uppsala hade fått sjunka in ett tag så valde jag att acceptera och där är vi nu.
Hur involverad var du i stöket som blev i och med ordförandevalet?
– Jag deltog i förberedelser inför valet och vi var överens om en extern lösning. När Per Klingbjer hoppade av blev valberedningens förslag Henry Sténson, vilken jag inte tyckte var rätt person att välja till ordförande. Han är en sympatisk och bra person men vi har inte samma uppfattning om hur förbundet bör ledas och utvecklas.
”Klar rågång måste finnas”
I stället föll valet på Peter Eriksson, som nu ska leda arbetet med sitt nya lag.
Vad kan du tillföra, vilka är dina styrkor?
– Jag är föreningsmänniska van att hantera och arbeta i en organisation. Jag har lång erfarenhet av styrelsearbete både i föreningar och i bolag. Jag tycker också att det är viktigt att skilja förtroendemannarollen från verkställanderollen. Det måste finnas en klar och tydlig rågång mellan de förtroendevalda och förbundets verkställande ledning.
Hur ska du återskapa förtroendet mellan Jägareförbundet nationellt och länsföreningarna?
– Vi måste jobba mer med policyn Öppenhet, Respekt och Ansvar. Vi måste även vara rejält tillgängliga. Hela förbundsstyrelsen måste tillsammans med länsföreningarna arbeta för att återskapa ett delvis förlorat förtroende. Vi måste lyssna, informera och kommunicera mycket mer. Det är också viktigt att vi får en generalsekreterare på plats snarast, säger K G Abramsson.
Vilka är de största utmaningarna för förbundet?
– Att återskapa förtroendet och visa ödmjukhet. Vi måste ta ett gemensamt ansvar för att åtgärda bristerna och det obehagliga klimatet som kulminerade vid årsstämman. Ett val av en ordförande ska inte avgöras med så små marginaler som det gjordes, det ska helst vara ett enhälligt beslut. Vi behöver känna att alla drar åt samma håll, säger K G, som själv bland annat är kritisk till turerna kring hur det Allmänna uppdraget förändrades.
Stort förtroende
– Det gjordes inte en tillräckligt grundlig analys och regeringens val var en onödig och komplicerad väg att gå. EU hade släppt det. Men vi måste ändå komma ihåg att myndigheterna har ett fortsatt mycket stort förtroende för Jägareförbundet och det är tack vare alla engagerade medlemmar och förtroendevalda och förbundets anställda som alla gör ett fantastiskt arbete för att stärka jakten och viltvården i Sverige.
Marcus Nyberg
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.