”Jag hoppas att medlemmarna kommer se att den nya styrelsen gör allt den kan för att bevara och utveckla jakten”, skriver förbundsordförande Peter Eriksson. Foto: Martin Källberg

Debatt: ”Att ena förbundet är helt avgörande”

Arbetet med att ena Jägareförbundet helt avgörande, och min ambition är att vara så öppen med information som möjligt och arbeta för medlemmarnas, viltets och jaktens bästa. Det skriver Svenska Jägareförbundets ordförande Peter Eriksson i ett svar på debattartikeln ”Hur tänker ni jobba?”.

Jag vill börja med att tacka Benneth Thyr för frågor och tankar på Svensk Jakts opinionssida. Men jag känner att det är viktigt att börja med att förklara vad rollen som förbundsordförande innebär.

Det är inte ordföranden som styr eller avgör vilken typ av organisation som förbundet ska bli eller vara. Sådana frågor beslutas på årsstämman och styrelsen får uppgiften att tillse att besluten verkställs. Förbundsordförandens roll är att leda styrelsens arbete.

Sedan några år tillbaka finns långsiktiga mål som sträcker sig fram till 2024. Dessa pekar ut vilken typ av organisation Svenska Jägareförbundet ska vara och vilka olika frågor vi arbetar med.

 

Förbundets linje ligger fast

Benneth Thyr ställer frågor om vargförvaltningen, som är ett totalt misslyckande. Vargstammen tillåts växa trots riksdagens beslut om att den ska ha en nivå mellan 170 och 270 individer.

Svenska Jägareförbundet arbetar långsiktigt i denna fråga, våra åsikter ligger fast. Så liten vargsstam som möjligt, max 150 djur. Och när vi har nått dit ska vi se över vår policy. Det ska inte finnas några tveksamheter om vad förbundet vill.

Tyvärr har EU alltför stor påverkan på förvaltningen. Och det verkar finnas en överdriven rädsla hos myndigheter och bland politiker för att stå upp för den svenska rovdjursförvaltningen.

Svenska Jägareförbundet kommer aldrig att ge upp. Vargförvaltningen måste fungera och ha acceptans av de människor som måste leva med djuren.

 

Så öppna vi kan

Det ställs också en fråga om öppenhet, men jag blir osäker på om jag förstår vad det är Benneth Thyr avser. Vi har en mycket bra medlemstidning, Svensk Jakt, som skriver mängder med artiklar om vad förbundet arbetar med.

Vi har därtill en aktiv kommunikation på jagareförbundet.se och länsföreningarnas webbsidor.

Därtill sprids information via förtroendevalda, ledare och utbildare runt om i landet. Vad förbundet arbetar med borde inte vara okänt för medlemmarna.

När det gäller vilka metoder vi använder i olika sammanhang och frågor så varken kan eller bör vi berätta om dessa offentligt. Det skulle ge jaktmotståndare möjligheter att sabotera för oss.

Men jag håller med Benneth Thyr om att öppenhet är oerhört viktigt i en medlemsorganisation. Vi ska vara så öppna vi kan.

 

Få i gång dialog

När detta skrivs har jag inte varit ordförande en hel vecka. Det har varit intensiva dagar med många möten, telefonsamtal och intervjuer. Mitt fokus ligger nu på att få i gång dialog med alla länsföreningar så att vi kan påbörja arbetet med att ena förbundet. Men vi måste ha respekt för att detta kan ta tid.

När vi kan mobilisera hela förbundets kraft i samma riktning är vi extremt framgångsrika. Eftersom det finns väldigt många hot mot jakten just nu behöver vi rikta all vår uppmärksamhet mot hoten. Därför är arbetet med att ena förbundet helt avgörande.

Min ambition är att vara så öppen med information som möjligt och arbeta för medlemmarnas, viltets och jaktens bästa.

Jag hoppas att medlemmarna i förbundet kommer se att den nya styrelsen verkligen gör allt den kan för att bevara och utveckla jakten.

 

Peter Eriksson

Ordförande Svenska Jägareförbundet

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.